foradia pressupostparticipatiualcoi

Entrevista a Luis Sanus, Capità Cristià per la filà Almogàvers

• Luis Sanus Pastor és el Capità Cristià de les Festes d'Alcoi d'enguany, per la filà Almogàvers, La Lleganya. Ens comenta la seua experiència, l'organització del càrrec i moltes dades curioses i sorpreses.

Luis Sanus Pastor és artista plàstic i dissenyador de professió. Enguany serà el Capità Cristià de les Festes d’Alcoi, per la filà Almogàvers, La Lleganya, en la qual participa des de l’any 2.000. Luis és fester des dels 6 mesos, que es va vestir per primera vegada. I, amb els 45 anys que té, no ha deixat d’eixir mai en Festes. A més, va ser l’autor del Cartell Fester del 2008.

La seua tradició familiar és festera, els seus dos besavis, per exemple, ja van ser cèlebres festers: Enrique Sanus va ser fundador dels Palominos i dels Guzmans. I l’altre besavi, Santiago Pastor, va ser Miquero i Llanero.

– Com va ser la decisió d’eixir com a Capità Cristià, Luis?

Jo he treballat molts anys com a dissenyador fester. He ajudat a molts altres a eixir, i em feia il·lusió de gaudir-ho en primera persona.

– Va haver-hi més candidats en la filà?

No, per a fer de Capità s’havia de fer tot com s’ha fet: ha vingut tot rodat. M’ha donat suport tota la família, els amics, tota la penya…

– Com van els preparatius?

Molt bé, molt afaenats perquè estem fent molta cosa. No a soles per al dia de l’Entrada sinó moltes activitats paral·leles. Hem fet unes conferències de l’Alcoi medieval i els almogàvers que n’hi havia, que s’ha documentat per part de gent especialista com el grup Arca. Hem fet una exposició de pintura festera. El 25 de març farem la primera edició d’un acte que s’anomena “Art al carrer”, on traurem moltíssims artistes plàstics a pintar al carrer, a la Plaça de Dins; i es realitzaran concerts de grups alcoians, vindrà Arthur Caravan, Julia, Joe Pass… tenim 7 o 8 grups ja confirmats. “Art al carrer” té un caràcter benèfic, els diners aniran a parar a l’associació d’Alzheimer

– Conta’ns com serà el boato

Tindrà molt a veure amb la figura de l’almogàver històric alcoià, perquè ara s’està demostrant que va haver-hi almogàvers a Alcoi, ja que hem trobat una punta de llança, que segons l’historiador Josep Torró és d’un almogàver; el grup Arca ha trobat una carta o document on el rei Pere crida als almogàvers d’Alcoi i Cocentaina per a lluitar contra Pérez de Castella. El boato, més que un fill conductor que narra una història com si fóra un conte, tracta d’explicar què era l’almogàver, com lluitava i com vivia. La idea és que la gent es faça una idea clara dels almogàvers.

– Què n’hi ha de la música?

La banda principal, que baixa amb mi, és La Primitiva. La Unió musical de Muro baixa amb la Favorita, que és la meua dona, Laura Alonso. I la Unió Musical de Cocentaina baixa amb l’esquadra de negres.

– Alguna peça especial en concret?

Estrenem dos peces musicals, una el Dia de l’Entrada, que és la marxa que em dedica el director de La Primitiva, Àngel Lluís Ferrando, que es titula “Rictus”. I el Dia de Sant Jordi estrenem la peça “In Memoriam”, una marxa de processió que ha compost, i em regala, Gori Casasempere.

– I la Favorita?

I la meua dona baixarà amb la cançó “Folixa Asgalla”, de Paco Valor, una referència a Astúries, d’on ve la meua dona, que no és d’ací però ha acabat involucrant-se a la Festa completament.

– És la primera vegada que ix?

No, ix des del 2010

– Com serà l’ambient en general?

Volem destacar coses molt de la terra, totes les bandes que participen són de la zona. Serà un ambient que busca les arrels i el cor. De fet el logo, que l’he fet jo, està compost per dos dracs que envolten un cor, perquè el que estem fent és tot de cor. Estem posant en valor tant la nostra història com la nostra cultura.

– Supose que tot el teu entorn estarà també il·lusionat

Estem convocant a la gent a les festes que fem i sempre eixim desbordats perquè s’apunten tots, estem passant-ho molt bé. Els meus fills, que són Alejandro i Guillermo, ixen de Rodelles. Els meus germans ixen tots, Carmen, Jordi i Borja. Els meus cosins també tots. Els Cavallers són una combinació d’amics íntims i família…

– Què pots comentar-nos sobre els balls?

Portem tres ballets. Obri el d’Elena Tudela. Com a element central portem el d’Ana Botella. I acompanyant a La Favorita portem el ballet de Rafa de Felipe.

– Com seran els tratges?

Tot el boato l’he dissenyat jo, llevat de l’Esquadra de Negres que l’ha dissenyat Antonio Aracil. Tots els tratges estan realitzant-se en els Tallers el Drac. En el meu tratge estan emprant-se tècniques que hem destacat de l’època Medieval, treball antic aplicat a les pells i els metalls.

– Com es respira l’ambient entre la família i els amics?

Amb molta il·lusió. Tant amb la família, els amics i en la filà La Lleganya, que som com una família. Anem tots a una. En aquests moments som com una pinya preparada per a eixir al carrer.

– Molt bé Luis, ha sigut un plaer.

Un plaer. A soles comentar que si algú té interés a veure més coses, pot consultar la nostra pàgina de Facebook, Capitania Almogàvers Alcoi 2017.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *