lasarga ajualcoipresuparticipa

Manifest de solidaritat amb Catalunya: en defensa de la democràcia

• L'empresonament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC i l'aplicació de l'article 155, que és de fet un colp d'estat que ha destituït el govern legítim, són fets d'una gravetat extrema • La resta dels Països Catalans no podem mirar cap a un altre costat procurant que el conflicte no ens esquitxe

El procés d’independència de Catalunya està posant al descobert una profunda crisi de l’Estat espanyol. La negació de diàleg sobre el dret d’autodeterminació que vol exercir una gran majoria del poble de Catalunya ha donat pas a l’autoritarisme més agressiu, tot i que aquesta voluntat s’expressa per vies estrictament democràtiques i pacífiques. La imposició de multes milionàries, les denúncies contra la Presidenta i membres de la Mesa del Parlament i gran nombre d’electes municipals, la detenció de funcionaris, i sobretot la brutal repressió que les forces policials van descarregar contra ciutadans pacífics en el referèndum de l’1O, palesen el fracàs democràtic de l’Estat i ens retrotrauen als anys del franquisme.

L’empresonament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC i l’aplicació de l’article 155, que és de fet un colp d’estat que ha destituït el govern legítim, segrestat les institucions d’autogovern i empresonat el Vicepresident i set Consellers, són fets d’una gravetat extrema i evidències de la falta de garanties jurídiques d’un Estat que està soscavant els fonaments de la democràcia. L’exili del President i quatre Consellers busca preservar la continuïtat del govern legítim, les garanties jurídiques que ací els són negades i la internacionalització d’un conflicte que Europa ja no pot ignorar. La retirada espanyola de l’euroordre contra els exiliats per la pressió de la justícia belga, la manifestació a Brussel·les de més de 45.000 persones i el manteniment en presó de Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart acusats dels mateixos delictes que els consellers en llibertat provisional, són fets que no poden deixar indiferents els ciutadans i pobles d’Europa.

La violència de l’Estat s’emmarca en una crisi política, social i econòmica estimulada pels nombrosos casos de corrupció que assenyalen el PP com una organització delictiva. La intervenció de Felip VI justificant la repressió enfonsa en el descrèdit una institució greument tacada també per la corrupció. Segrestant les llibertats de Catalunya l’Estat intenta amagar els greus problemes que l’afecten, amb l’ajuda d’uns mitjans de comunicació dependents i d’un PSOE i un C’s entossudits a salvar el règim de 1978 i els propis privilegis. Contra les aspiracions de llibertat i l’exemple democràtic de Catalunya tot s’hi val, el boicot, l’ofec econòmic i l’estímul a la fuga d’empreses, la intoxicació i la mentida, la guerra bruta, l’ús de les hordes feixistes, l’amenaça a l’escola pública o la promoció d’un nacionalisme espanyol supremacista i agressiu. Això està enfonsant l’Estat espanyol en una misèria política i moral, econòmica i social, que será molt difícil superar. La repressió contra el poble de Catalunya i la seua aposta de radicalitat democràtica ja té efectes col·laterals en la mordassa a la lliure expressió i en la persecució de la dissidència. Amb l’excusa de los catalanes el govern del PP i els seus còmplices estan forçant una regressió democràtica que afecta ja el conjunt dels ciutadans i pobles de l’Estat.

En aquest escenari, la resta dels Països Catalans no podem mirar cap a un altre costat procurant que el conflicte no ens esquitxe. Hem vist com des de Madrid es retalla i vulnera la capacitat i voluntat d’autogovern. L’anul·lació de lleis valencianes contra els desnonaments, la pobresa energètica o el Decret de Plurilingüisme o la intervenció financera de la Generalitat a través del FLA són algunes mostres de l’hostilitat amb què l’Estat ens tracta. La consciència de l’injust finançament que el País Valencià pateix ja té un ampli ressò social i fou clamor al carrer el passat 18 de novembre. La inhibició i el silenci no faran sinó donar ales a un feixisme que sempre ha gaudit d’especial impunitat a casa nostra i que ara reviscola al caliu de l’autoritarisme desfermat per l’Estat. Mobilitzar i organitzar la solidaritat dels valencians amb el poble de Catalunya i els seus anhels republicans de justícia, democràcia i llibertat és un deure de responsabilitat fraterna i també una defensa eficaç dels propis drets i interessos legítims, una aposta de futur i un clam d’esperança per la democràcia. Per tot això els sotasignats, homes i dones, fem una crida al poble valencià perquè faça seues les següents exigències:

  • Per la llibertat immediata dels presos polítics i l’anul·lació de les multes i causes judicials obertes contra ciutadans i entitats per raons polítiques.
  • Per la retirada de les forces policials desplaçades a Catalunya.
  • Per la supressió de l’article 155, el restabliment de les institucions de l’autogovern de Catalunya i la reposició dels càrrecs legítims en els seus llocs en tant el vot dels ciutadans no legitime un altre govern.
  • Pel compromís efectiu de respectar el veredicte de les urnes del 21D i l’obertura de diàleg i negociacions, a través de la mediació internacional, per a la solució pactada del conflicte i el reconeixement per part de l’Estat del dret de Catalunya a la lliure determinació.
  • Per l’enfortiment dels lligams lingü.stics, culturals i econòmics del País Valencià amb les Illes Balears i el Principat de Catalunya i la defensa coordinada dels nostres drets democràtics, nacionals i socials.

Així mateix, els signants conviden el poble valencià a participar en tots aquells actes i iniciatives que en solidaritat amb Catalunya i en defensa dels drets democràtics dels valencians siguen convocats.

Signen, a més de desenes de persones, col·lectius com l’Associació Arc De Mig Punt, l’Associació Memòria i Patrimoni de Gandia,  l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà (Alcoi), l’Associació Cultural La Brúixola del País Valencià (València) i l’Espai Alternatiu País Valencià (València).

Font: Redacció./


2 Responses to Manifest de solidaritat amb Catalunya: en defensa de la democràcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *