foradia subscriutegrat

100 anys de la mort del compositor de l’Himne

• De la seua sarsuela La Bella Zaida, Gonzalo Barrachina va extraure el que amb el temps es convertiria en Himne de Festes i d’Alcoi • A Alcoi feia anys que es treballava per dotar a la ciutat d’un Himne Oficial • Definitivament el 9 de setembre de 1965 el ple de l’Ajuntament acceptava l'obra com a Himne

gonzalo_barrachinaDe la seua sarsuela La Bella Zaida, Gonzalo Barrachina va extraure un altra obra musical que titularia Sig i que amb el temps es convertiria en Himne de Festes i d’Alcoi. Aquesta gloria li arribà a Barrachina de forma pòstuma ja que en febrer de 1917 l’Associació de Sant Jordi declara aquesta obra com a cant oficial, just un anys després de la seua mort, mentre que no és fins 1965 que l’Ajuntament la declara Himne Oficial d’Alcoi.

L’obra com a Himne fou estrenada l’11 de febrer de 1917 al Teatre Calderón, sota la direcció de Rafael Casasempere Moltó, qui també fou el responsable d’adaptar-la. La lletra fou escrita pel poeta i periodista Eugenio Moltó Botella, i anys després fou un altre poeta, José Sanz Moya fou l’encarregat de traduir la lletra al valencià.

A Alcoi feia anys que es treballava per dotar a la ciutat d’un Himne Oficial. Diversos literats presentaren “lletres” que havien escrit per aquest fi, mentre que a alguns musics se’ls encarregà que composaren la música, com per el exemple el propi Barrachina, però cap d’aquestos projectes fructificà del tot. Amb el temps, el ja oficial Himne de Festes cobrà major popularitat que l’himne vigent aleshores, el del mestre José Jordà amb lletra de Julio Puig. Front aquesta situació el 1965 es realitzà una petició oficial per a que es declarés Himne Oficial de la Ciutat el ja conegut i acceptat per las població Himne de Festes, donada la poca acceptació dels anteriors i l’entusiasme que movia aquest. Definitivament el 9 de setembre de 1965 el ple de l’Ajuntament d’Alcoi exaltava també com a Himne d’Alcoi l’obra de Barrachina.

El mestre Gonzalo Barrachina Sellés va nàixer a Alcoi el 29 de setembre de 1869. Des de ben petit sentia ja una predilecció per la música, el que el va portar a l’Escola Nacional de Música de Madrid l’any 1882, on estudiaria sota la instrucció del també alcoià Juan Cantó. Obtingué distincions de primer premi en dos especialitats, oboè i composició. Després obtingué plaça a la Orquestra de la Societat de Concerts de Madrid. Anys després tornà a Alcoi on fundà junt a altres personalitats locals la Societat de Concerts d’Alcoi, sent al mateix temps fundador i primer director de la seua Orquestra Simfònica que es presentà en març de 1905. Barrachina faltà l’u de maig de 1916, mentre ostentava el càrrec de director de l’agrupació musical Nova del Iris, actualment Música Nova, banda a la que pertanyia ja en la seua joventut.

Per la quantitat i qualitat d’obres comportes per Barrachina, a banda dels nostres Himnes, tant per a banda com per a orquestra o piano, aquest music està considerat un dels més importants de la musica alcoiana de finals del segle XIX i principis del XX.

Font: Carles Bernácer./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *