lasarga subscriutegrat

Alcoi en quinze dies: l’ADN dels gossos, menys recaptació i més educació

• El Govern d’Alcoi ha decidit començar a posar multes per tot arreu, sense avisar de la nova llei i sense realitzar una campanya de conscienciació • Dubtem que aquesta siga la manera correcta (a no ser que l'objectiu siga recaptar diners): pensem que cal donar als veïns l’oportunitat de col·laborar

Tots sabem que n’hi ha gent que no té la consciència cívica suficient per a respectar els carrers de la seua ciutat: jóvens que ocasionen desperfectes, adults que llancen la brossa on no toca…

Durant els últims anys, han proliferat les mascotes, especialment gossets i gossetes, contribuint al benestar de les famílies. El problema és que alguns veïns i veïnes encara no s’han adonat que són els responsables de les defecacions d’aquestes.

Per a corregir aquesta falta de responsabilitat, l’Ajuntament d’Alcoi ha decidit que tots els gossos han de tenir registrada el seu perfil d’ADN (i com és lògic, censat al registre municipal). Així, les autoritats podran identificar les defecacions del carrer i sancionar als responsables.

Aquesta nova llei ha arribat en forma de carta física a tots els propietaris dels gossos censats a Alcoi, que són tan sols el 30% dels gossos de la nostra ciutat. L’altre 70% de propietaris de gossos tenen més complicat conéixer aquesta nova obligació.

A partir de l’1 de desembre, s’avisa en la carta als propietaris dels gossos censats, l’Ajuntament començarà una campanya d’inspecció per sancionar a tots els gossos no censats. És a dir, el 70% dels propietaris de gossos alcoians sabrà que ha de fer la prova d’ADN del seu gos quan li hagen multat per no tindre a la seua mascota censada.

En altres paraules, el Govern d’Alcoi ha decidit començar a posar multes per tot arreu, sense avisar de la nova llei i sense haver-se molestat en realitzar una campanya de conscienciació de les responsabilitats dels propietaris dels gossos.

Com a conseqüència, molts dels propietaris d’animals d’Alcoi (gent responsable, amb els seus gossos censats i amb el xip implantat, amb la consciència ciutadana necessària per netejar les miccions i defecacions de les seues mascotes), s’estan pronunciant en contra d’aquest tipus de planificació, que consideren, no sense raó, una mesura merament recaptatòria, que no aportarà més neteja a la ciutat.

En altres ajuntaments, com ara el de Crevillent, Alacant o Benidorm, així ho han fet: abans d’iniciar amb les proves d’ADN i a sancionar als propietaris dels gossos no censats, han promogut una campanya d’ajuda i conscienciació: han facilitat als propietaris, a més de la informació oportuna, bossetes i botelletes per arreplegar i netejar les excrecions, i han proposat un període de temps per a realitzar les proves d’ADN gratuïtament (el seu cost aproximat, a càrrec del propietari, és de 40 euros).

Segons l’antiga escola, la lletra entra amb sang: l’educació dels xiquets es feia per la força. Alguns continuen en aquestes tesis i creuen que poden construir consciència cívica mitjançant sancions econòmiques. Altres, per contra, dubtem que aquesta siga la manera correcta (a no ser que el teu objectiu siga recaptar diners per a l’Ajuntament): pensem que cal donar als veïns i veïnes l’oportunitat de col·laborar amb la ciutat: confiar en ells, implicar-los pel bé comú.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *