El xalet dels Botella: Alcoians a la Platja de Gandia
És molt significatiu perquè ve a corroborar i documentar l’abundant presència de la burgesia alcoiana a la platja de Gandia • Botella era fotògraf aficionat i es conserven moltes imatges tant d'Alcoi com a molts llocs d’Europa per on viatjava

Recentment, s’ha incorporat a la fototeca municipal una sèrie de negatius de l’enginyer alcoià Francesc Botella, casat amb Enriqueta Raduán.
Aquest fet és molt significatiu perquè ve a corroborar i documentar l’abundant presència de la burgesia alcoiana a la platja de Gandia, la qual es perllonga fins els nostres dies i deixa nombroses petjades, com la del mateix nom del carrer “Alcoi” en la part més antiga de la platja.
De forma particular, era l’avinguda de la Pau la zona amb major presència d’alcoians, els quals havien construït, sobretot a les dècades de 1910 i 1920, uns xalets ben bonics i enjardinats.
Francesc Botella (Alcoi, 1875-1941) va bastir el xalet familiar cap a 1923 a l’avinguda de la Pau, en la cantonada del posterior carrer Mare Nostrum. A l’Arxiu Històric hi ha el projecte de construcció amb els seus plànols.
Botella era fotògraf aficionat i es conserven moltes imatges seues realitzades amb càmeres diferents. Tant a Alcoi com a molts llocs d’Europa per on viatjava. L’ajuntament de Gandia ha pogut adquirir una col·lecció representativa de la seua activitat a la ciutat ducal, de la qual és una bella mostra aquesta fotografia on els protagonistes són els xiquets: potser els qui més gaudeixen de l’estiu, la mar, la platja i els jocs.
Francisco Botella Pérez va nàixer a Alcoi el 10 de febrer de 1875 i va morir el 23 d’agost de 1941 a la mateixa ciutat. Va ser enginyer industrial de professió i fotògraf aficionat. Estava casat amb l’alcoiana Enriqueta Raduán, amb la qual va tenir un fill, Francisco Botella Raduán. La família estiuejava a Gandia, en un xalet de l’avinguda de la Pau que es va construir en 1923. Com a fotògraf va fer servir tres tipus de càmeres: la de format 18 x 24, el suport de la qual eren plaques de vidre; la de format 9 x 12; i, també, l’anomenada estereoscòpica.
L’arxiu conservat del fotògraf Botella el podem dividir en: a) fotografia de caràcter local, en la qual s’inclouen una gran quantitat de fotografies sobre aspectes urbans de diverses ciutats, com ara: Alcoi (datades entre 1893 i 1940), Castelló, Gandia, Sant Sebastià, València, Barcelona i Torrevella (datades entre 1900 i 1910); b) fotografia de caràcter internacional, de la qual coneixem les imatges que va fer durant els seus viatges per Europa o en les seues visites a fires industrials d’àmbit internacional. Així, hi ha col·leccions de fotografies d’Itàlia (imatges de Roma, Pompeia, Milà —fira internacional de 1907—, el Vaticà —Museu Vaticà— i Venècia); París, Versalles, Canal de la Mànega (reportatge esplèndid realitzat durant el seu viatge a Gran Bretanya) i Londres (reportatge magnífic d’aquesta ciutat); Suïssa (Berna, Ginebra, Lucerna i un reportatge de muntanyes i llacs de Suïssa).
Comenta i participa-hi