foradia subscriutegrat

Aranza de Gracia: “Hem de treballar en una igualtat real i general”

Entrevistem a la nova regidora al capdavant de Polítiques Inclusives, Igualtat, Infància i Adolescència a les darreres planes del nostre imprés de EL GRAT

Rebem al que és un dels rostres nous dins de la política municipal. Aranza de Gracia, formada com a tècnica socio-cultural, qui ens visita a les nostres oficines per parlar dels temes que ens ocupen, preocupen, i dels quals ella s’encarrega: des de la infància, passant per l’adolescència, sense oblidar els col·lectius més depenents. Un treball ‘transversal’ és aquell que defensa en la gestió de l’àrea on s’estrena, heredada de l’anterior regidora, Aroa Mira.

  • Coneguem de més a prop a la nova regidora. Formada com a tècnica socio-cultural.

Sí. Porte treballant molts anys al tema social, tant en majors com en joventut; és un camp que a mi m’agrada molt. Començar en esta regidoria és tot un repte molt enriquidor, moltíssim. Es poden fer moltes coses, també en Igualtat, on hem de continuar lluitant. El tema de la Infància? Com sabeu, hi som Ciutat Amiga des de 2018, amb el segell reconegut. Açò porta tot un treball previ de tot l’equip, encapçalat per l’anterior regidora, Aroa Mira. Per ahí hem de treballar.

  • Com és eixe canvi cap a la política, eixe ‘salt’?

Sense vertigen (riures). En un repte molt bo, en força. M’ho van proposar des de l’equip de Toni Francés, també Jordi Martínez, el cap de partit. Al principi em vaig plantejar si seria capaç, però sentir-te recolzada també ajuda a prendre aquest tipus de decisions.

  • Quins objectius s’han materialitzat des que has entrat com a regidora?

És continuar en els objectius que s’han marcat, i que estan complint-se. I poder avançar en nous reptes. Comentar-te el cas del programa API, de la Conselleria, que té com a referent a Alcoi en tota la Comunitat Valenciana. Ací es pretén treballar des de la família, però des de l’inici, des de l’embaràs, on crees els vincles amb el nadó. L’entorn és molt important per a començar a treballar. Cal tirar més avant de l’adolescència per començar a treballar en altres temes més concrets i amb millor qualitat. Nosaltres tenim aquest programa subvencionat, que es va proposar com a pilot, i fem tallers i activitats per poder-ho justificar. De fet, el programa també té un reconeixement d’UNICEF de bones pràctiques. Ara està mirant-se per tal que puga implantar-se el model d’Alcoi en tota la Comunitat Valenciana.

  • Parlem del CLIA, que aborda altra etapa en termes d’edat.

És molt important treballar la transversalitat, per tal d’intentar una prevenció de cara a conductes addictives, per exemple, que no solament són per a joves. Ara a finals de novembre anem a fer unes jornades sobre l’ús correcte de les pantalles digitals; cada volta s’avança més en aquest tema. Són eines importants. Per tant, les conductes no són solament per a majors. El CLIA, ara estem en plena ebullició. Vam començar en 36 membres, fa dos anys; al voltant de 14 membres, ‘consellers’, van concretar el que és el CLIA, finalitzat, al juny. Tocaven eleccions, que són cada dos anys, on van estar molt predisposats els membres dels centres educatius, proposant un representant al CLIA. S’han fet unes campanyes molt boniques, molt xules. Tenim tots els centres representats. Inclús s’ha creat la figura de l’ajudant. A més, el dia 22, el Consell Local de la Infància i l’Adolescència fa un plenari, a l’Ajuntament, a les 17.30 hores. Serà el primer d’enguany.

  • Parlant d’eleccions. Com valores els resultats des de l’òptica de la política local?

Jo pense que s’ha de reflexionar. Des dels socialistes, per suposat, estem contents, ja que Alcoi ha triat al PSOE. I per a això estem, per a treballar. D’altra banda, la tercera força que ha eixit -Vox-…Jo no sé si la gent és suficientment conscient. Nosaltres seguirem estant allí, lluitant pels nostres alcoians i alcoianes, sobretot a nivell local.

  • Un dels objectius en què es treballa és l’obertura del Centre de Malalts Mentals. Com es troba la situació? S’ha avançat?

Sí. L’edifici està completament acabat i des de l’Ajuntament ja hem complit en tots els punts que quedaven pendents. Va vindre, al setembre, una persona de Conselleria per realitzar la inspecció i els vam donar ‘les claus del castell’. Ara crec que ha de passar per tots els departaments de la Conselleria, han de dir que ‘ja està’, i quan ho diguen, a treballar.

  • Sempre es retrassa l’obertura, sembla que mai arriba…

Ara ja depén d’ells. Allò que tarde en passar per la burocràcia que hem de passar. El CEEM està en tots els punts complits, per part nostra. El centre està tot. Manca l’equipament de dins, dotar-lo internament. Però nosaltres ja hem fet la nostra part de l’acord.

  • Sota el teu parer, com a regidora. Quins són els col·lectius que, consideres, es troben en major risc de vulnerabilitat?

Són tots. Som persones, i per a mi els alcoians i alcoianes són importants tots. Cadascú té les seues necessitats. Des de menors, infància, a les dones, adolescència, majors, dependència, col·lectius que necessiten assessorament de caire laboral…No podria concretar-te.

  • Quin és el projecte, llavors, més ambiciós que et marques en les teues àrees?

Tinc programes en ment que m’agradaria comentar-te per més endavant. Però sí, en tenim, estem ahí, treballant amb il·lusió i ganes. Acabem de començar i també hem d’aterrar un poc, veient allò que tenim. Ara, el dia 30 de novembre, tenim les Trobades Solidàries. No hem d’oblidar el gran teixit format per les entitats; Alcoi és una ciutat molt solidària.

  • Centrant-se una mica més en l’assumpte d’Igualtat. Has estat fa poc a un congrés sobre violència de gènere.

El tema d’Igualtat abarca moltes coses. Des de dins de l’Ajuntament, en el pla d’Igualtat que treballem des d’interior, el de la ciutat, que estem en previsió, actuant en alguns col·lectius, amb el tema de la Festa, per exemple. En aquest sentit, moltes empreses no s’ajusten als barems per desconeixement, igual no s’ha plantejat abans per què no hi ha dones. Ara s’està regulant molt. D’altra banda, hi ha una sèrie d’accions que ens ajuden a veure cap a on anem: una igualtat real i general, que va des de col·lectius de dones, però també de LGTBI. Hem d’anar també cap a ahí, no solament pel tema de la dona; que és, clar, molt important.

  • Un tema preocupant a la ciutat és la drogodependència.

És allò que et deia al principi; si treballem des de la prevenció podem treballar millor quan arribe eixa edat, que la gent siga conscient. És tan preocupant com els jocs on-line. Hi ha molts programes als centres educatius, amb activitats que es presenten des de l’Ajuntament, en aquest sentit.

  • Quina oferta proposeu?

Molta. En Igualtat, per exemple, tenim tallers adreçats al coneixement de l’afectivitat, el sexe afectiu, molt important per a previndre la violència de gènere; noves masculinitats, treballar el tema del patriarcat; els col·lectius LGTBI també fan els seus propis tallers als centres educatius. De conductes, en tenim varis per a previndre; tema d’alcoholisme, noves tecnologies, etc. A banda de les Trobades Solidàries a final de mes, hem celebrat unes jornades dedicades a salut mental, en coordinació en l’Hospital Verge dels Lliris. I, en tema de conductes addictives, el tabac, d’ací poc tindrem unes jornades dedicades a aquest assumpte. El dia 20 de novembre és el Dia Mundial de la Infància i Adolescència: he estat a un congrés a Madrid, que organitza UNICEF, on hi haurà una declaració institucional d’alcaldesses i alcaldes, arran de la proposta que va presentar la ciutat de Colònia, inicialment com a moció. El dia 25 de novembre, Contra la Violència de Gènere, es farà la lectura del manifest en companyia d’Acovifa i altres col·lectius, com 8 de Març. Estem treballant tot el mes, perquè són molts dies i anys, hem de treballar-ho més. La inserció socio-laboral, estan fent-se els nous tallers, on treballem la part emocional, l’alfabetització, informàtica i curricular. No podem deixar mai el tema de la dependència, entre d’altres. El departament és molt ampli. Som al voltant d’un centenar de persones.

  • Com ha afectat la tradicional discriminació a la dona en la Festa en la societat actual?

L’home era qui la disfrutava. La Festa, però, la podem gaudir tots; afortunadament ja hi ha filaes on trobem igualtat. Encara queden algunes que no. Pense que arribarà un moment en què canviarà. Perquè, la Festa d’Alcoi, qui no vol disfrutar-la? Tot passa per la normalització, com en la resta de col·lectius. Hem de viure el present: de vegades pensem que hem de crear una ciutat de futur, pels xiquets i xiquetes. No, la ciutat s’ha de crear ja.

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *