lasarga subscriutegrat

Alcoi lluita contra l’extinció del Xoriguer Petit

Ja és el tercer any que es porta terme un projecte de reintroducció d'aquesta espècie d'au

L’Ajuntament d’Alcoi treballa durant aquest estiu, per tercer any consecutiu, en un nou projecte de reintroducció del Xoriguer Petit a la ciutat. Des de l’any 2019, el consistori, coordinats per la Conselleria de Medi Ambient, fan treballs de recuperació de les poblacions d’aquesta espècie en la Comunitat Valenciana, gràcies a l’ajuda d’un grup de voluntaris que fan el treball de camp.

El Xoriguer Petit és una au catalogada en ‘perill d’extinció’ en el catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçada.

El projecte consisteix en un hacking, que significa cria o criança campestre, en el qual s’intenta reproduir una colònia de cria d’aquesta espècie. La tècnica consisteix a col·locar diversos pardals en un niu artificial a una edat en la qual ja han desenvolupat una empremta amb la seua espècie, són capaces de termorregular i alimentar-se per si mateixes, però encara no poden volar.

Aquest procés es fa amb una instal·lació d’una torre amb una parella adulta dins d’una gàbia envoltada per una sèrie de caixes niu, en la qual es col·loquen els polls, procedents de la cria en captivitat del Centre de reproducció de Fauna del Saler. Gràcies a la col·laboració del grup de voluntaris es procedeix a l’alimentació dos vegades al dia de les cries, fins que fan els primers vols i comencen a alimentar-se soles, i passen a ser aus criades en captivitat, a estar complement adaptades a l’entorn.

Durant els anys 2019 i 2020, van introduir-se un total de 140 exemplars. Per a aquesta edició, està previst introduir 30 exemplars més.

És important assenyalar que de les aus alliberades, i després del primer període migratori al nord d’Àfrica, tan sols retornen com a màxim el 20% dels exemplars, i per això, per al 2021 està previst també realitzar la instal·lació de caixes niu especialment dissenyades i situades per a facilitat la nidificació de les aus que retorna ja en 2022.

Ja s’ha fet la solta de 4 xoriguers petits, 2 xoriguers comuns, 3 mussols, i una òbila. Aquesta tasca l’ha fet Pep Nebot, Cap de Servei de la Xarxa Natura 2000 de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, juntament amb el tècnic del Centre de Recuperació de fauna de la Granja del Saler, i un nombrós grup de voluntariat.

Segons ha indicat el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre: “Vull ressaltar la gran tasca que fa el voluntariat en la nostra ciutat i en aquest cas especial, a les persones que de forma totalment desinteressada actuen per la conservació d’una espècie en perill d’extinció com és el xoriguer petit, sense el voluntariat no podríem dur a terme aquest projecte, estem molt agraïts. A més, hem pogut sentir de primera mà per part dels tècnics que el projecte va endavant i que comença a veure els seus fruits, ja que ja s’han pogut veure a la zona 4 adults, la qual cosa és un clar indicatiu de retorn al nostre entorn, després d’haver migrat d’Àfrica”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *