foradia becasivace

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua inaugura el curs acadèmic 2021-2022

La institució de les lletres ha celebrat un acte en el monestir de Sant Miquel dels Reis

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ja ha donat per iniciat el curs acadèmic. La institució va celebrar un acte ahir de vesprada en el monestir de Sant Miquel dels Reis per inaugurar una nova etapa. Durant l’esdeveniment es va destacar la diversitat d’actuacions desplegades per la institució al llarg de l’últim any en matèria de normativa lingüística i onomàstica, relacions amb altres institucions i entitats, i foment de l’ús del valencià. Alhora, l’AVL també celebra el seu vinté aniversari amb la consecució de la paritat entre hòmens i dones dins del claustre acadèmic.

La inauguració va comptar amb la conferència del poeta Josep Piera, a més, el president de la institució, Ramon Ferrer, va destacar, pel que fa a la incorporació de set noves acadèmiques en aquesta nova etapa, una “revitalització” i “rejoveniment“. A més, Ferrer va catalogar com a “imprescindible” per a la llengua i els usuaris el paper com a ens que realitza l’Acadèmia.

L’any vinent, l’AVL celebrarà eleccions a la Presidència, a més de la resta de càrrecs de la Junta de Govern. En aquest sentit, l’actual president, que ja no pot optar a la reelecció, va ressaltar els aspectes positius del seu mandat per a “superar vells obstacles i explorar nous camins de futur i d’unitat en benefici de la llengua“, i ha fet una crida a la resta d’acadèmics i acadèmiques per a elegir les millors persones per a dirigir la institució amb criteris de “solvència, rigor, capacitat i experiència“.

Per la seua part, la secretària de la institució, Verònica Cantó, va presentar la memòria d’activitats, on va destacar la modificació de determinades qüestions ortogràfiques com ara la dièresi, l’ús del guionet i els accents diacrítics, per altra banda l’adaptació del llenguatge inclusiu i la incorporació del tractament de gènere en el diccionari.

La secretària també va fer referència a les obres normatives com el Diccionari Normatiu Valencià, que compta amb un volum de consultes de diàries pròximes a les 55.000, a més de la potenciació del PORTEVAL, el CIVAL i el Corpus Toponímic.

Finalment, l’informe anual també destaca la contribució de l’AVL per a fomentar la investigació lingüística, potenciar el valencià en l’àmbit local, la difusió de la lectura en la llengua pròpia, la promoció dels nostres escriptors i escriptores, l’impuls del llibre en valencià, així com patrocinar els espectacles teatrals, musicals i cinematogràfics en valencià dins del Circuit Cultural Valencià, de l’Institut Valencià de Cultura.

Font: Redacció./


campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *