foradia mediambient

‘El tio Pep’ cerca les seues arrels

Muro ret homenatge al seu personatge més popular, l'origen del qual s'associa a la comarca de la Ribera

El personatge que més lluny ha portat el nom de Muro (El Comtat) provenia d’una comarca veïna. El tio Pep, està immortalitzat en 2,10 metres de bronze a l’entrada de Muro. Va sortir de la seua casa i va arribar fins a Muro per a comprar-se una tartana i un burro. Almenys això és el que narra la popular i anònima cançó que es taral·lareja ‘fins i tot a Londres’.

Qui era el Tio Pep? En tractar-se d’un personatge popular i no històric no existeix ni rastre d’ell, segons explica la cronista de Muro Elia Gosálbez, després d’una gran tasca de recerca per l’Arxiu Municipal i pobles fins la Ribera.

Però el Tio Pep va anar a Muro a comprar una tartana i un burro, pel que fa pensar que el personatge s’hi va desplaçar al municipi per visitar la Fireta de Sant Antoni, de 300 anys d’antiguitat, sent el seu origen un mercat on es realitzaven transaccions de bestiar.

Els cronistes oficials de Muro, poc saben a l’hora de fixar l’origen de Pep. Després de repassar a fons els arxius municipals, asseguren no haver trobat ni rastre de El tio Pep. ‘En ser popular i no tenir un fonament històric, res se sap del seu origen’, van assenyalar. ‘Ni tan sols està documentat l’origen de la cançó que l’ha fet tan famós’, van afegir.

En recompensa a tanta publicitat el municipi de Muro ret homenatge a aquest personatge i té alçat un monument. Dissenyat per l’escultor local Miguel Payá Sanchis i elaborat per l’artista de Carlet Jaume Espí, El tio Pep s’ha quedat definitivament a Muro.

L’Institut d’Història Almoroig, format per professors, mestres i aficionats a la cultura popular, història, costum i tradicions de la comarca vol posar fi a tanta incògnita i demostrar si és certa la hipòtesi que El tio Pep va arribar a Muro procedent de la Ribera a comprar la seua tartana i el burro en la Fireta de Sant Antoni, que amb més de tres-cents anys d’antiguitat ha adoptat a El tio Pep com el seu amfitrió i element de projecció exterior.

El Tio Pep torna a sonar baix el cor murer 

El tio Pep és un personatge popular valencià protagonista de la cançó del mateix nom, tal vegada una de les més famoses i versionades a tot el País Valencià, però que també apareix a moltes altres cançons, populars o no.

Igual que la Serra Mariola aquesta cançó procedeix de la comarca del Comtat i s’ha fet molt popular entre tota la gent de la zona. Prova de l’especial afecte del poble de Muro a aquest personatge és aquesta estàtua commemorativa d’aquesta figura i d’aquesta cançó.

Una creença tan forta que fa que els veïns de Muro, any rere any, inauguren la tradicional fira amb una interpretació del que ja és el seu himne:

El tio Pep se’n va a Muro…

tio Pep…

El tio Pep se’n va a Muro…

tio Pep…

¿De Muro qué em portarà?

tio Pep, tio Pep, tio Pep, tio Pep.

Una tartana i un burro

per a anar a passejar.

El tio Pep ya té el burro

que molts quinzets li ha costat,

i tota la gent de Muro

diuen que l’han enredat.

El ruc li ha pegat tres pataes

i l’han dut a l’hospital;

te tres costelles trencaes

i tot el cos li fa mal.

Font: S. Sempere./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *