El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina presenta les activitats per a 2022
El dia 20 de gener es va dur a terme una assemblea ordinària, en la qual, la presidenta Sara Agulló va deixar el seu càrrec

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina, ha celebrat una assemblea ordinària en la qual s’ha fet una valoració positiva de les activitats que s’han fet durant el 2021, i s’ha parlat de la programació que es durà a terme enguany. A més, Sara Agulló, presidenta de l’entitat, ha aprofitat aquesta reunió per a deixar el seu càrrec. Ara, la junta del fòrum estarà formada per Àlex Barber President. Vicepresident: Francesc Jover. Secretari: Bernardo Reig. Vicesecretari: Joan Torregrossa. Tresorer: Eugeni Insà. Vocal Adjunt a tresoreria: Josep L. Selles. Vocal delegat Alcoi: Emili Blanes. Vocal delegat Muro: Ivan Torregrossa. Vocal delegat cultura: Luis Ardevinez.
Una vegada es va decidir la nova junta, es van anunciar quins són els projectes que es portaran endavant en aquest 2022 portar endavant alguns projectes, molts d’ells són la continuació del treball que ja s’ha estat fent durant altres anys. Concretament, es continuarà treballant en el Banc de la Memòria Oral, per a contribuir a mantenir viva la història del nostre passat recent i elaborar un arxiu d’història oral amb entrevistes i testimonis, històries de vida, vivències personals sobre la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili, la lluita per les llibertats democràtiques o la Transició espanyola.
A més, durant el 2022 es continuarà fent feina en el foment de l’estudi, la recerca i la difusió dels fets vinculats amb la memòria històrica, i se seguirà amb les sol·licituds d’expedients i en l’habilitació d’un espai a l’Arxiu Municipal, on poder organitzar tota la documentació i fons bibliogràfics del Fòrum, perquè siga públic i de fàcil accés, i, per tant, fomentar el seu estudi i bona conservació.
Per a aquest 2022 també es donarà a conéixer el projecte ‘No Oblidem’, amb reunions amb professorat de l’Alcoià i Comtat, i amb altres col·lectius interessats. Des del Fòrum volen fomentar el seu ús a les aules dels centres d’educació secundària, i instaurar un concurs de treballs de recerca històrica i artística entre l’alumnat d’instituts. També es realitzarà una exposició amb panells, perquè siga itinerant, es puga aportar a diferents poblacions de les comarques.
Igualment per a enguany s’aprofitarà la inauguració del monument a les víctimes del Franquisme i la Guerra Civil per a reivindicar la memòria de les persones que van lluitar per la democràcia. Aquest monument és finançat pels pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana.
Una altra de les activitats serà fer un documental per a les persones que van viure els anys més foscos de la dictadura i que van patir les seues conseqüències, així com la projecció d’altres, amb l’objectiu de difondre els valors democràtics; i es continuaran amb els homenatges a les víctimes dels camps de concentració nazi, ja que en l’any 2022 des del Fòrum indiquen que queden pendents actes en poblacions on nasqueren víctimes del feixisme.
Des del Fòrum a més de fer activitats culturals per a donar veu a les víctimes del franquisme, també porten a terme altres accions menys visibles, però de gran importància, com per exemple, la lluita perquè es retiren les plaques franquistes als Habitatges de Protecció Oficial; o reivindicar la conservació de les restes de l’observatori antiaeri de la Serreta.
Les conferències també tenen el seu espai a les activitats del Fòrum: una amb l’arqueòleg i historiador Felipe Mejias, que ha dirigit l’excavació al camp de concentració d’Albatera; altra serà amb Diego Fernández, que explicarà la Revolució del Petroli, en la qual participarà la UNESCO amb panells sobre aquesta revolta; i Lluís Torró farà una conferència sobre el moviment de destrucció de màquines a les nostres comarques en 1820.
El debat entre monarquia o república com a models d’Estat també ocuparà un lloc de la programació. Per a fer més interessants aquests debats s’implicaran en les tertúlies historiadors, professors i polítics.
L’exposició ‘Artistes de l’exili i la lluita’ amb més d’un centenar d’obres d’art, continuarà visitants municipis i reivindicant la llibertat a través de l’art.
Comenta i participa-hi