El Campus d’Alcoi de la UPV busca espais per a continuar creixent
La direcció del Campus voldria destinar aquest edifici a la investigació i la docència, ja que les actuals instal·lacions a la plaça Ferrándiz i Carbonell comencen a ser insuficients per a la Politècnica.

Les possibilitats de sumar alumnes en el Campus d’Alcoi de la UPV passen indefectiblement per ampliar les seues instal·lacions, i un dels espais clau en aquest projecte podria ser l’antiga seu de Papereres Reunides. La Generalitat Valenciana és l’actual propietària de l’edifici, el qual està disposat a cedir a la universitat per tal que el campus alcoià sume 10.000 metres quadrats. No obstant això, caldria esperar almenys fins a 2023 perquè es materialitze la cessió, any en què està previst que Aitex (que actualment ocupa part de l’edifici) es trasllade a les seues noves instal·lacions de Batoi.
Altres espais que s’han posat damunt la taula per al creixement del Campus són els terrenys que la marca de roba infantil Tutto Piccolo té a la Zona Alta, amb la qual es van iniciar negociacions ja fa alguns mesos.
Per al director del Campus, Pau Bernabeu, la falta d’espai es nota especialment en l’exercici de la investigació. “Hem hagut de descartar subvencions per a adquirir equipament perquè no tenim on posar-lo” admet Bernabeu. Aquesta mancança d’infraestructures provoca que a vegades es deriven alumnes a l’antiga seu de l’Escola Industrial d’Alcoi, en el barri del Viaducte. El problema afecta especialment a les titulacions relacionades amb mecànica i robòtica, que requereixen grans espais per a instal·lar els seus equips de simulació.
Encara que el Campus ha sumat espai en els últims anys amb la construcció de l’edifici Georgina Blanes, això no ha sigut suficient per a la docència. Si bé és cert que aquest immoble compta amb laboratoris i tallers, la major part de la seua extensió es destina al pavelló esportiu i a una zona de garatge.
A tot açò s’ha de sumar que el reivindicat projecte d’ampliació pel polígon de la Beniata tampoc ha quallat, ja que a causa de l’orografia de la zona no ha comptat amb el vistiplau dels tècnics municipals.
Objectiu: 4000 alumnes
De la capacitat de sumar espais dependrà que la institució universitària complisca amb el seu pla estratègic per a la present dècada. El seu propòsit és incrementar el nombre d’alumnes (dels actuals 2.500 a més de 4.000) així com ampliar l’oferta formativa. “Volem analitzar quines són les titulacions amb més futur, així com aquelles que responen millor a les demandes de l’empresariat de les nostres comarques”, assegura el director.
El tèxtil és un dels sectors amb major demanda de personal qualificat evidencia a la nostra zona. De fet, des de la patronal Ateval ja han traslladat a la UPV la necessitat de recuperar els estudis superiors d’enginyeria en aquesta branca. Això suposaria rescatar una titulació que es va deixar d’oferir a Alcoi a partir de 2012, després de la decisió de la Politècnica de tancar aquelles carreres amb menys alumnes. “Els empresaris van lluitar perquè no es perderen aquells estudis superiors”, recorda Bernabeu, qui afegeix que hui dia “el sector necessita a enginyers que puguen respondre als reptes que els nous teixits intel·ligents plantegen, sobretot en matèria de química i mecànica”. De moment, s’estudia com adaptar eixos estudis a l’actual normativa del pla Bolonya, per exemple, a través de la figura dels dobles títols de grau.
Amb aquesta mesura es podria complementar el Màster Universitari en Enginyeria Tèxtil de què disposa el Campus, així com l’oferta en Formació Professional que ja és present a diferents instituts de la comarca. La formació relacionada amb l’economia circular, la intel·ligència artificial, o la bioinformàtica també podria enriquir l’oferta formativa de la UPV en Alcoi, la qual, segons Bernabeu, haurà de “donar resposta als reptes industrials del futur”.
Per tal d’afrontar els seus plans d’expansió, la direcció del Campus ha constituït un Consell Consultiu del qual formen part 19 empreses, l’Ajuntament d’Alcoi, i la mateixa Universitat. Aquest ens té com a objectiu descobrir les necessitats de l’empresariat, i que siguen els empresaris a la vegada qui ajuden a planificar el Campus de cara a les pròximes dècades. En aquest marc de col·laboració també destaca el conveni signat recentment amb la patronal Ateval. Amb ell, totes dues entitats es comprometen a intensificar la seua vinculació en els camps de la docència, la investigació i transferència de tecnologia, la cooperació, i la cultura.
Comenta i participa-hi