foradia becasivace

L’IES Andreu Sempere presenta els primers concerts de la seua banda

Durant el curs anterior des del centre educatiu alcoià van posar en marxa una campanya de crowdfunding per a poder aconseguir una banda per a l'escola. Aquest somni va convertir-se en una realitat, i ara oferiran els seus primers concerts davant de públic

En l’anterior curs, des de l’IES Andreu Sempere van començar un projecte educatiu molt interessant que consisteix a fer una ‘Class Band’, és a dir, que l’institut tinguera la seua pròpia banda. Des del professorat van investigar i van visitar altres centres a França i a Madrid en els quals ja implantàvem aquestes metodologies de treball, per veure si funcionava. Jesús Martínez, professor de música i director de l’Andreu Sempere, ha comentat que: “L’instrument que s’havia utilitzat fins ara era la flauta dolça, i volíem una cosa més real, més significativa, i vam veure que s’estava fent. El problema que teníem és que, a part de canvi d’aula, també havíem de tindre un finançament per a poder comprar tots els instruments. Aleshores, amb recursos del centre, l’ajuda de l’AMPA, l’ajuda de la Fundación Mutua Levante, i la campanya de micromecenatge, vam aconseguir eixa dotació econòmica”.

Per la seua part, Lara Dellvis, professora de música també d’aquest institut ha afirmat que: “Nosaltres no vam iniciar el projecte, no és un projecte experimental, sinó que sabem que funciona en altres llocs. En França fa uns 25 anys treballen d’aquesta manera, com una banda. I nosaltres, abans d’iniciar aquest projecte ens vam assegurar que funcionava, perquè sabíem que implicava una inversió de diners molt gran, i molt d’esforç i treball”.

Una vegada es van aconseguir els instruments necessaris, durant aquest curs, l’alumnat de 1r i 2n d’ESO ja ha començat a treballar: “Els nostres alumnes no havien tocat mai un instrument, comencen des de zero, i amb un desavantatge que tenim davant de l’alumnat francés, i és que per qüestions econòmiques, que és un dels problemes que tenim en aquest país; nosaltres no disposem d’un instrument per a cada alumne, tenim uns quants de cada instrument, i s’han de compartir. Per descomptat, cadascú té la seua embocadura. El que està en contacte amb la boca, cadascú té el seu material. És a dir, que no se’ls poden dur a casa per a estudiar, tot el que han aprés durant el curs és del treball exclusiu de l’aula, que són dos hores setmanals”.

Ara, tot aquest treball es podrà veure en una sèrie de concerts que s’han preparat per al mes de juny, i és que com explica el director: “La idea és que la pràctica instrumental que fem a l’aula estiga enfocada a una presentació pública. A més, estem molt interessats en què les famílies coneguen que estan fent els seus fills i filles a les aules”. Els concerts de presentació de 1r i 2n d’ESO s’estan celebrant durant els dies 7,8 i 9 de juny de vesprada, en els quals s’interpretaran obres seleccionades per l’alumnat que han estat treballant durant el curs. A més, després hi haurà un acte de presentació final de la banda, que serà el dia 13 de juny al Teatre Principal, a les 19h. En aquesta audició participarà la bada prèmium amb alumnat dels dos cursos, que interpretaran temes d’Andreu Valor, amb arranjaments de Ramón García Soler, fets especialment per a l’ocasió, i també actuarà la Class Band d’un centre de Las Rozas (Madrid).

Aquest projecte és important, ja que, com explica la professora: “Per a nosaltres hi ha coses molt importants a aquest projecte. Una és el mecenatge, i volem donar les gràcies a tota la gent que va fer les seues donacions econòmiques. Però també, amb tot açò ha fet que l’alumnat puga viure una experiència real del que és el món de la música. A més, s’ha de destacar que és una manera de donar igualtat d’oportunitats a tots els alumnes, per què, segons indiquen molts estudis, la música ajuda al coeficient intel·lectual, i fins ara, molts fills no s’han pogut accedir a eixos beneficis per problemes econòmics, i d’aquesta manera tots tenen eixa oportunitat, i a més, de descobrir si els agrada la música o no”, i ha destacat que: “Hem descobert alumnes que són fantàstics, que toquen de meravella i que mai s’havien plantejat tocar un instrument”. Un altre dels objectius que té aquesta iniciativa és “formar un públic per al futur, perquè si ells toquen un instrument estaran més interessats per assistir a concerts, i tot això genera un motor econòmic, perquè si vas a concerts, estàs donant feina. La nostra idea no és formar músics, sinó formar un públic”.

Font: Belén Rivas./


campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *