foradia subscriutegrat

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina comença el curs amb noves activitats

Durant el dia 11 de setembre hi haurà una programació d'actes de l'Alqueria d'Asnar

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina comença un nou curs, i per això han preparat una jornada amb activitats a l’Alqueria d’Asnar. La primera d’elles serà un homenatge a cinc treballadors paperers que van presentar-se, i van eixir elegits, a la candidatura del Front Popular. Vicente Torregrosa Prats va ser el que va ocupar el càrrec d’alcalde durant tota la II República, i els seus companys de Comité Municipal van ser Bautista Santamaria Castelló, José Prats Ferrándiz, José Guillen Sanjuán i Miguel Vidal Bellot.

Vicente Torregrosa Prats, o conegut pel malnom de ‘Guito’, va ser un alcalde revolucionar en la realització i implantació de mesures més avançades que estaven dirigides al benestar dels veïns i veïnes de l’Alqueria d’Asnar. Algunes d’aquestes mesures van ser la casa per al Mestre, la plantació d’arbres a l’Escola, va subvencionar viatges escolars per a banyar-se a la mar, les fonts públiques, o va comprar bombes d’aigua potable per al poble. Per totes aquestes accions, per ser republicà, i sindicalista de la UGT, va ser perseguit i detingut una vegada va finalitzar la Guerra Civil.

Ell, juntament amb la resta del Comité van ser arrestats, i acusats, però no es va poder provar res, i segons el document de l’expedient, no van cometre cap delicte. “El Fòrum tenim molt d’interés que els expedients estiguen en mans de les famílies i dels investigadors, perquè la societat sàpiga que els consells de guerra i les condemnes han de ser anul·lades. Perquè els que havien de ser condemnats per Rebel·lió Militar eren els franquistes que van ser, els que van pagar el colp d’estat, i no els que van lluitar per la legalitat vigent de la II República, la llibertat i la Democràcia”.

Despés d’aquest acte, es realitzarà la inauguració de l’Exposició ‘Artistes de l’Exili i la Lluita’, que es podrà veure des del dia 11 fins al 22 de setembre en el Museu de l’Alqueria d’Asnar. En aquesta mostra es pot veure una part de la col·lecció particular de Norma Prats i Luis Ardevínez, i amb ella es vol reconéixer la generositat dels artistes que es van comprometre en la causa de la llibertat i la democràcia, i que van lluitar contra la dictadura franquista. Molts d’ells van haver de pagar amb la presó o l’exili, com Francisco Mateos, que va exposar al Pavelló Espanyol de l’Exposició Internacional de París en 1937 al costat de Picasso i Miró, i que va ser detingut i empresonat en 1939 fins a 1943 per ser membre de l’UGT. Altres autors que es poden veure són Agustín Ibarrola, Joan Castejón, Joan Genovés, i a més, es podrà veure obra en homenatge a Miguel Hernández.

Molts dels artistes de la mostra van participar en grups artístics amb clars signes progressistes i de prestigi, com el Grup Parpalló, al qual van pertànyer Andreu Alfaro, Joan Genovés, Equip Crònica i Equip Realitat, entre molts altres.

Font: Redacció./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *