foradia ivace

50 persones participen en l’excursió organitzada per La Carrasca-Ecologistes en Acció

Durant aquesta activitat s'ha visitat la partida alcoiana de Polop Alt, on Iberdrola té la intenció de fer una instal·lació fotovoltaica, i els assistents han pogut conéixer l'alt valor paisatgístic i ambiental de la zona

En el matí del diumenge 20 de novembre 50 persones han assistit a la visita guiada a la partida alcoiana de Polop Alt, organitzada per la Colla Ecologista Carrasca-Ecologistes en Acció. Al llarg del recorregut de 7 km els assistents han pogut conéixer de primera mà el paisatge i els valors ambientals de la zona, a més del valor patrimonial dels seus masos: l’Alqueria Vella, l’Alqueria Nova, l’Alquerieta, Don Pedro, la Menora Nova, el Xocolater, i molts altres.

Concretament, la partida de Polop Alt, que està situada a l’extrem de ponent del terme municipal d’Alcoi, és un espai agroforestal amb una alta qualitat ambiental i paisatgística, i està situada entre els dos parcs naturals que té Alcoi, la Serra de Mariola, i el Carrascal de la Font Roja. A més, també està abraçada per la Zona d’Especial Protecció per a les Aus, i és un Lloc d’Importància Comunitària, dins de la Xarxa europea Natura 2000.

La Vall de Polop compta amb un paisatge agrícola d’alta qualitat, i forma part del Paisatge de Rellevància Regional Serres de l’Interior d’Alacant, Mariola, el Maigmó i la Penya Roja, que té entre els seus objectius, segons comenten des de la Carrasca: “Conservar els valuosos paisatges agroforestals situats als voltants del barranc del Troncal, al peu del Carrascar de la Font Roja”. Però, així i tot, aquest espai no disposa de cap protecció urbanística, ja que gran part dels terrenys agraris de la partida estan definits com a sòl no urbanitzable comú, “és més, el Pla General Estructural d’Alcoi, actualment en tramitació, redueix els terrenys d’aquesta partida que tenien la qualificació de sòl no urbanitzable protegit”, puntualitzen des de la Colla, que continue explicant que: “Aquesta circumstància fa que cada cert temps s’hi plantegen actuacions que podrien posar en perill la seua conservació”.

Alguns dels membres d’aquesta organització han donat a conéixer la informació disponible sobre el projecte d’Iberdrola d’instal·lació a Polop Alt d’una macroplanta solar fotovoltaica, que segons indiquen: “Ocuparia 275 hectàrees de superfície. A l’impacte ambiental i paisatgístic directe de la implantació de les plaques solars, caldria afegir el que tindria la línia d’evacuació de l’energia produïda”.

Enric Moltó, geògraf, va ser l’encarregat de conduir aquesta visita, i va exposar el gran valor ecològic i paisatgístic del mosaic agroforestal, que alberga una alta biodiversitat, que a més, en aquesta zona actua com a connector ambiental entre la Serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja i de les serres de la Foia de Castalla. També va destacar l’absurditat de destruir unes terres agrícoles que continuen cultivant-se “de manera pràcticament heroica”.

Per la seua part, Anna Faus, coordinadora dels voluntaris del projecte de reintroducció del xoriguer petit, va assenyalar que aquest és el treball “que un grup d’unes 20 persones realitza des de fa quatre anys per a fer possible que es consolide la presència d’aquesta espècie en el nostre territori”. Finalment, Àlvar Seguí, exguarda forestal i coneixedor de la fauna de la zona, ha descrit als participants les característiques del xoriguer petit i la vinculació d’aquesta espècie a les zones de cultiu de cereals, on estan els seus principals aliments com els insectes o els petits rosegadors.

Des de La Carrasca-Ecologistes en Acció han valorat de forma positiva aquesta excursió, ja que la gent ha pogut conéixer la importància d’aquesta zona d’Alcoi, que segons comenten “en general és molt ignorada”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *