foradia pressupostparticipatiualcoi

Carles Fenollosa presenta el seu assaig davant d’un nombrós públic

'Irreductibles. Una història de la llengua i de la literatura dels valencians', és el nou treball que s'ha presentat a la Biblioteca Pública de València. A l'acte han assistit més d'un centenar de persones

La Biblioteca Pública de València ha acollit la presentació del nou llibre de Carles Fenollosa: ‘Irreductibles. Una història de la llengua i de la literatura dels valencians’. Aquest treball no és només un assaig sobre la trajectòria del valencià i la literatura valenciana des de l’edat mitjana fins a l’actualitat, també tracta de buscar respostes entre totes les instàncies de la societat valenciana a una pregunta clau: “Els valencians hem sigut irreductibles fins al segle XXI i hem mantingut una llengua pròpia durant vora huit segles, però ho continuarem sent durant les pròximes dècades?”.

Per aquest motiu, durant la presentació van intervenir diferents representants d’àmbits socials i culturals, com per exemple, el catedràtic de Filologia de la Universitat de València, Antoni Ferrando, que ha destacat la capacitat de l’assaig per a sintetitzar i posar a l’abast de tot el món els coneixements acumulats durant dècades d’investigació acadèmica. A més, també va estar el poeta i escriptor, Josep Piera, que va incidir en algunes de les conclusions que el llibre deixa: “Pel que fa a la llengua pròpia, els valencians estem en el millor moment de la història, perquè numèricament hi ha més parlants que mai i un índex d’alfabetització elevat, però, alhora també, en el pitjor moment, ja que hi ha un risc real de desaparició davant la pressió demogràfica, política i cultural del castellà”.

La periodista Laura Ballester també va estar present i va remarcar les implicacions que té la reflexió col·lectiva i individual sobre el llegat que representa el valencià per al conjunt de la societat. Vicent Baydal, historiador i editor es va centrar en el seu paper cabdal en el manteniment de la identitat col·lectiva valenciana al llarg del temps, des de la creació del Regne de València en època de Jaume I fins als nostres dies.

Finalment, el mateix autor, Carles Fenollosa, va mostrar la seua esperança que l’esforç de milers d’hores de lectura i escriptura invertits servira per a dos objectius fonamentals: divulgar el coneixement propi de la desconeguda història del valencià i la seua literatura i, encara més, actuar per a garantir el seu futur col·lectiu, com ha succeït entre els valencians des de fa segles.

En només uns dies en les llibreries, ‘Irreductibles’ ja ha venut centenars d’exemplars i ha creat una gran expectació entre tots aquells interessats en la història i la cultura valencianes. Un llibre que, reformulant algunes de les visions de Joan Fuster i altres pensadors de la valencianitat, advoca per esmenar les inèrcies sociolingüístiques que s’han consolidat en la societat i la política dels darrers anys.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *