foradia barnasants

El toc manual de campanes es converteix en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Aquesta proposta ha estat promoguda pels Campaners d'Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, i ha sigut aprovada per la UNESCO per unanimitat

Des d’abril de 2018 els Campaners d’Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, han estat impulsant la candidatura de convertir al toc manual de campanes en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El dia 30 de novembre, després de celebrar la 17 edició de la Reunió del Comité Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, es va anunciar que aquesta candidatura presentada per Espanya, i que comptava amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport, ha sigut aprovada per unanimitat.

Totes les entitats que han promogut la proposta han mostrat la seua satisfacció i alegria, ja que aquest és un “reconeixement mundial que ve a reconéixer el treball callat i solitari de tants campaners i campaneres que de manera voluntària conserven i mantenen el toc manual de campanes en molts municipis d’Espanya, moltes vegades amb grans dificultats, ja que són voluntaris pel patrimoni immaterial”.

A més, també han donat les gràcies a tots aquells que han donat suport a la candidatura, especialment a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts, i a les tècniques de la Subdirecció de Gestió i Coordinació de Bens Culturals del Ministeri de Cultura i Esport.

La proposta, que va nàixer un 21 d’abril de 2018, va sorgir quan Campaners d’Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes van celebrar l’any europeu del Patrimoni Cultural amb un gran toc manual de campanes en els municipis d’Espanya i d’Europa on s’havia conservat o recuperat aquesta tradició.

“El toc manual de campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, i són un mitjà de comunicació carregat d’emocions, un llenguatge universal. Les campanes parlen de tot i de tots”, asseguren els promotors de la proposta, que a més assenyalen que aquesta declaració “no és la menta, és el punt de partida perquè cada vegada més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes, per això demanarem al Ministeri de Cultura i Esport que s’inicien els treballs per a fer un Pla Nacional de Salvaguarda del toc manual de campanes”.

El dissabte dia 3 de desembre a les 12h es farà l’acte oficial per a fer la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO, que a més, se celebrarà amb un gran toc de campanes en tota Espanya en tots aquells llocs que s’haja conservat o recuperat el toc manual.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *