foradia pressupostparticipatiualcoi

Josep Martí: “Em vaig endinsar en el món de la poesia seguint a escriptors consolidats”

L’escriptor de Gandia ha tret el seu primer treball en valencià; un poemari on pretén transmetre les seues emocions i fer passar al lector moments agradables

 • Qui és Josep Martí Esteban?

Doncs, vaig nàixer a Gandia en l’any 1948. Vaig estudiar el batxillerat en les Escoles Pies traslladant-me a València, on vaig desenvolupar tota la meua vida professional, començant per cursar Belles Arts en San Carlos, encara que no vaig acabar la carrera al passar-me al camp de la publicitat en l’apartat de disseny gràfic que per eixos anys a poques penes anava despuntant.

En els quaranta anys de vida activa he estat per les millors agències del moment com ‘Canut & Bardina’, ‘Abril creativos’, ‘Publip’s’, ‘Cid publicidad’, ‘Publipress’… I vaig fundar estudis de creació com ‘Redolí’, ‘Imagen’ i ‘Ideas’ entre altres, fent la tasca de director d’art, il·lustrador de llibres i redactor de textos i també vaig treballar com a freelance.

Al camp dels treballs manuals vaig crear molts motius per a tapissos, entre ells els de Puppy, per a la seua venda en la tenda del museu Guggenheim de Bilbao. Ara compagine l’escriptura amb la pintura digital en l’estudi Pepartestudio.

 • A quina edat vas sentir la necessitat de començar a escriure?

Encara que ja redactava textos per a les campanyes de publicitat, és ara, en la maduresa quan tens una vida més reposada i comences a fer-te preguntes sobre el sentit de la vida, sobretot de la passada. Et planteges canvis per al futur, i en eixa cruïlla entre el tema de l’espiritualitat, tenir temps per a activitats que t’importen de veritat com escriure, descobrint que et relaxa, i fins arriba a enganxar-te sentint la necessitat de traure totes les sensacions i emocions a l’exterior plasmant-les i convertir-les en llibres.

 • Molts llibres has publicat des d’eixe moment?

Vaig escriure el meu primer llibre en castellà titulat ‘La inocencia de creerse libres’, basat en les meues vivències de xiquet i adolescent en un barri de Gandia que es diu ‘Corea’. Eren temps de postguerra, com a fill de republicà narre les peripècies del meu pare represaliat, altres temes familiars, del barri, dels jocs en colla, l’ambient del col·legi religiós, i, en definitiva, de la societat sotmesa per la dictadura que va marcar dos generacions, les que van patir de primera mà d’una manera cruenta i la següent vivint sota el silenci, la precarietat i la por.

 • Parlem de la teua obra més recent. Com naix la idea d’escriure-la?

Em vaig endinsar en el món de la poesia seguint a escriptors consolidats i gràcies a ells, l’escriure en català a la manera de València, està proliferant cada dia més, i en eixe sentit vull contribuir a mantenir-la i difondre-la. Exemple d’escriptor hi ha un fum des del segle d’or valencià i més recents com Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, o Josep Piera, que han revitalitzat i reforçat una llengua pràcticament prohibida durant la dictadura. Per això, en aquest segon llibre, m’he inclinat per la poesia, i en valencià, amb la intenció de contribuir modestament a reviure la nostra llengua.

El llibre, anomenat ‘Llençols, fulls blancs on s’escriuen emocions’, té un doble sentit, la similitud dels llençols amb les fulles blanques on es va escrivint i component el llibre, al mateix temps que ‘Llençols’, és un lloc físic en Alcoi, on he desenvolupat aquest llibre, en el qual he bolcat la necessitat de traure a la llum totes les vivències, reflexions, pensaments, tot influenciat, com és natural, per l’entorn social, geogràfic, també per l’edat, la meua intenció és insistir en aquesta modalitat, continuar millorant i a més a més, fer-ho en català/valencià, perquè és la llengua que vaig heretar dels meus pares, amb la qual construïsc els meus pensaments i la més idònia per transmetre el que portes dins.

 • Que vols aconseguir en el lector amb la seua lectura?

Simplement, transmetre i fer-los sentir les mateixes emocions i sentiments que he sentit a l’hora de compondre poemes. També fer-los passar moments agradables com sempre que es té un llibre entre les mans.

 • Ets un escriptor ambiciós dels que volen arribar lluny, o et conformes amb escriure el que vols i publicar al teu ritme?

Tinc clar que per a arribar a ser mestre en qualsevol activitat, s’ha de començar a una edat primerenca, jo ho vaig fer en l’art, el disseny, la pintura i la comunicació, i ara, en l’etapa de maduresa, la meua intenció és gaudir de l’escriptura amb humilitat i perseverança, la millor manera, al meu paréixer, d’estar viu i actiu contribuint a continuar en la societat sentint-me útil.

 • Com ha sigut la teua experiència sobre el procés de publicació?

Prou positiva. En aquesta ocasió em vaig deixar aconsellar per dos amics escriptors que han publicat a través d’Editorial Círculo Rojo, inclòs han repetit publicació amb ells, han quedat satisfets, i això per a mi és una garantia d’èxit. Ara, ja editat, veig que cuiden cada pas del procés fins a la impressió final, m’he sentit en bones mans.

 • Alguna cosa que pugues aconsellar als que estan pensant en publicar?

Els diria que sense vergonya provaren de publicar amb aquesta editorial, siguen pas a pas tot el procés i van adequant les teues suggerències modificant les vegades que faça falta perquè al final isquen tots els resultats tal com els volies, o tenies al cap.

Per la meua part, en el meu primer llibre amb altra editorial, no vaig quedar del tot satisfet amb la maquetació. Al principi vaig voler assegurar-me de no fallar en aquesta ocasió, però, després de consultar amb altres escriptors, va fer decidir-me per encarregar-ho a Círculo Rojo.

 • Quins autors t’han inspirat més a l’hora d’escriure?

Dins de la literatura catalana m’han inspirat els valencians que abans he dit, i, a més a més, Marc Granell, Maria Josep Escrivà, Sanchis Guarner, i entre els catalans, els més grans: Miquel Martí i Pol. Tots amb una faceta comú, la capacitat de fer-te aflorar tots els sentiments i vibracions que denoten una creativitat i sensibilitat que sols tenen els éssers superiors, encara que com a persones transmeten humilitat, amabilitat i generositat. 

 • On es poden aconseguir els teus llibres?

Com és natural, en escriure en català es restringeix prou l’espai de públic objectiu. Pense moure’m fent presentacions del llibre per tota la geografia de les comunitats de València, Catalunya i les Illes Balears, així com a través de les xarxes socials. Preferisc delectar-me promocionant el llibre compartint-lo amb la gent a través de fires de diferent índole i en llibreries destacades. Em pareix un mètode més càlid i humà. Les grans distribuïdores estan per a donar a conéixer grans “best-sellers” i jo busque una altra cosa. Ací en Alcoi es pot trobar a Detroit Llibres. De totes maneres, poden demanar el llibre a través de l’Instagram @pepartestudio

 • Per a finalitzar, ens recomanes alguna lectura?

En llengua catalana podria aconsellar l’obra de Vicent Andrés Estellés: ‘Llibre de les meravelles’. I també, per exemple, les poesies completes de Miquel Martí i Pol o de Josep Piera.

Font: Redacció./


Una resposta de Josep Martí: “Em vaig endinsar en el món de la poesia seguint a escriptors consolidats”

 1. Josep Marti Esteban ha dit:

  Bona vesprada,
  Estic molt agraït per haver publicat la meua entrevista en aquest periòdic.

  Voldria afexir simplement que:

  EL DIJOUS DIA 30 A LES 19 H. TINDRÀ LLOC LA PRESENTACIÓ
  DEL POEMARI “LLENÇOLS” DEL AUTOR JOSEP MARTI,
  PRESENTARÀ ANDREU BERNABEU EN LA LLIBRERIA DETROIT
  EN C/. OLIVER, 5 ALCOI (ALACANT)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *