foradia subscriutegrat

Això qui ho diu?

Article per Fonèvol

Van dir que les dones no podien eixir a festes, van dir que no podien fer Diana, no podien fer esquadra, que no podien participar en esquadres mixtes, ni dones en la Glòria, i les dones van fer tot això en 1998, 2015, 2016, 2017 i 2018 respectivament. I els deus no ens van convertir en estàtues de sal.

Després van obligar a tothom a acceptar que l’article 16 de l’ordenança significava que les dones no podien representar cap personatge fester:

«Se denominan Personajes Festers aquellas personas que ostentan durante la Fiesta los cargos representativos siguientes: 

  • a) Sant Jordiet
  • b) Capitanes, uno por cada bando
  • c) Alféreces, uno por cada bando
  • d) Mossén Torregrossa 
  • e) Embajadores, uno por cada bando
  • f) Sargentos, uno por cada bando
  • g) Alcaide del Castillo Cristiano

Los cargos serán representados por personas que se identifiquen tradicionalmente con el personaje histórico que representan y los valores que los rodean.»

Les normes qui les interpreta? Això qui ho diu?

Ara algú ha pensat que l’alferes sí, però que els capitans en festes representen a Jaume I i a Al-Azraq i que és per això que les dones no poden representar-los, per què no, això qui ho va decidir? Com s’escampa per la ciutat eixa idea fal·laç?

Foto: “Al servei de ses majestats” de Joan Lluís Santamaria./

Les tradicions les construïm nosaltres, hem de decidir com de participatives les volem i no anar inventant excuses pseudohistoricistes per continuar entrebancant la plena igualtat de les dones en les festes del nostre poble.

Les normes s’adapten a la societat i no al revés com ha sigut fins ara.

Queda molt per fer

Font: Fonèvol./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *