foradia cdturisme

Reflexions al voltant dels resultats electorals

Article per Sergi Rodríguez, alcaldable per Guanyar Alcoi

Les eleccions municipals i autonòmiques al País Valencià han estat una bescollada ben forta per a totes les forces progressistes. S’ha perdut la possibilitat del tercer Botànic i la Generalitat resta en mans de la dreta més rancia i la dreta més extrema. Les tres ciutats més grans, Alacant, València i Castelló passen a ser governades pel PP. La majoria de ciutat de més de 50.000 habitants, també.

Malgrat el lleu augment en vots del PSPV, que ha concentrat part del mal anomenat «vot útil», la Generalitat canviarà de President. Dic mal anomenat «vot útil» perquè en realitat s’ha mostrat inútil a l’hora de la veritat, ja que haguera estat més útil que UP-Esquerra Unida arribara al mínim del 5% per sumar diputats que asseguraren la supervivència del Botànic. La mateixa desfeta d’UP-Esquerra Unida, que ha quedat fora de la representació institucional autonòmica i la baixada de Compromís, tot plegat, han estat els motius del canvi polític autonòmic.

Compromís confiava que per sí sols podria aglutinar els vots del conjunt de l’esquerra del País més enllà del PSPV. Les seues previsions eren mantenir el Botànic amb una majoria de PSPV i Compromís suficient, negant així la necessitat d’un acord amb UP i EUPV que sumara i assegurara no perdre cap vot de l’esquerra. Pretenien ser l’únic referent a l’esquerra del PSPV. Ha estat una aposta arriscada, efectiva per als seus interessos partidistes però que ha suposat una perduda irreparable per als interessos del poble valencià.

Les municipals a Alcoi, també han portat molts canvis a la ciutat. En primer lloc, un avanç important del PP que ha duplicat el nombre de regidors i s’ha quedat a tan sols 23 vots d’igualar al PSOE. L’extrema dreta de Vox ha triplicat el seu nombre de regidors, la qual cosa és extremadament preocupant. La dreta en total ha aconseguit 11 regidors i ha reduït considerablement la diferència amb el conjunt de les forces progressistes. Ara hi són 11 regidors/es de la dreta i 14 regidors/es de les forces de progrés. A l’anterior eren 18 de progrés enfront de 7 conservadores.

Tant Compromís, que ha sumat un regidor més, com Guanyar que s’ha mantingut amb els dos que tenia, han obtingut major suport per part de l’electorat progressista (+1.040 i +345, respectivament), mentre que el PSOE n’ha perdut 3 regidors i -3.770 vots.

Resten fora del consistori, per l’esquerra Podem, i pel centre dreta Ciudadanos i ADIN.

Amb aquests resultats, el conjunt de l’esquerra ha de canviar les actituds. Especialment, aquell que més ha perdut, un PSOE que haurà de corregir el seu programa i les seues formes de governar, i un Podem que haurà de replantejar-se la seua estratègia. Si realment volem aturar l’ascens de la dreta, hem de donar exemple de canvi i fer gestions realment progressistes que tinguen en primer lloc el treball, la ciutadania i les seues necessitats.

Des de Guanyar volem junt amb la ciutadania forçar eixa necessitat de canvi que necessita la ciutat. Tenim molt que rectificar i molt que construir. Farem tot el que estiga a la nostra mà per fer real aquest objectiu. Per a començar organitzarem una sèrie d’assemblees obertes a les que convidem a totes les veïnes i veïns d’Alcoi per a marcar conjuntament el nostre camí.

Font: Sergi Rodríguez Castelló, Alcaldable per Guanyar Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *