Segona edició de les Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat
L'activitat és organitzada pel Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, i començarà el dia 26 de setembre, fins al 6 d'octubre
El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina ha organitzat la segona edició de les Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i El Comtat, i en aquesta ocasió estan dedicades a l’exili interior i exterior durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Hi haurà un total de cinc sessions que es duran a terme a Cocentaina, Muro i a Alcoi, i tenen com a objectiu que es reflexione i donar llum sobre un dels períodes més foscos de la història espanyola. A més a més, també contribuirà a mantenir viva a memòria dels que van patir i lluitar per les llibertats i la democràcia, i recordar el seu llegat i la seua vigència en la societat actual.
A les sessions es podrà gaudir de conferències, documentals i exposicions, on s’abordaran temes com la Desbandà de Màlaga a Almeria, la depuració l’exili interior de les mestres, l’exili en finalitzar la guerra tant pels Pirineus, com pels ports d’Alacant, les condicions de vida als camps de refugiats i de concentració, i també la solidaritat d’eixos temps.
La primera cita serà el dimarts 26 de setembre, a les 19h, al Centre Cultural El Teular de Cocentaina. Allí es farà l’acte d’inauguració presentat per Marta Jordà, i seguidament hi haurà una conferència de Rosa Pérez Garijo, exconsellera de Qualitat Democràtica. També estarà present Àlex Barber president del Fòrum, i intervindrà José Tàrrega Cervera, director general de Transparència i Participació. Els alcaldes de Muro, Alcoi i Cocentaina també faran acte de presència, i s’aprofitarà l’ocasió per a inaugurar l’exposició ‘La Desbandà, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria’.
L’endemà la sessió tornarà a fer-se al mateix lloc i a la mateixa hora. En aquesta ocasió Maite Pérez presentarà ‘La Desbandà de Xàbia’, que anirà seguida per un documental, i per una conferència de la mà de Rafa Morales, president l’Associació Soci cultural La Desbandà. Per acabar, amb ‘La huella de la Desbandada’ descobrirem en què va consistir el genocidi de la carretera de Màlaga-Almeria el febrer del 1937 on moriren milers de persones.
El dissabte 30 de setembre, a les 19h, el Centre de Cultura i Sala Pintor Jover de Muro acollirà la inauguració de l’exposició dedicada a la depuració de 40 mestres republicanes, Pedro Corredor presentarà aquest acte. Després, Cristina Escrivà, presidenta de l’Institut Obrer farà una conferència, i seguidament, es projectarà un documental dedicat a la presó de dones i la repressió franquista cap a les dones valencianes.
El dia 4 d’octubre els actes tornaran al Centre Cultural el Teular de Cocentaina, on Irene Barrachina, regidora de Memòria Històrica d’aquest ajuntament, presentarà el documental ‘Espanya, Memòria i Transmissió’, dirigit per Emile Navarro, on s’escoltaran testimonis que defensen la necessitat de transmetre i difondre la memòria històrica i democràtica a les generacions futures i l’accés a la Veritat, la Justícia i Reparació per curar les ferides del passat.
Després es farà la conferència ‘La lluita per la memòria avui. Deportació, Cultura de Pau i Drets Humans’ d’Enric Gàrriga, president de l’Amical de Buchenwald i representant espanyol al Comité Internacional de Buchenwald.
Finalment, el divendres 6 d’octubre, a les 19h, a l’Àgora d’Alcoi, es clausurarà la jornada amb Paco Agulló com amfitrió. Primer es projectarà el documental ‘L’últim tren a Bouarfa’, de Rosa Brines i amb producció de CAMDE-PV. En ella, descobrirem el viatge d’una família de Banyeres de Mariola que, en 20213, es va traslladar al Desert de Marroc per exhumar les restes del seu avi, que va morir en 1940. Ell era Vicente Mataix Ferre, passatger del Stanbrook, un dels 12.000 republicans exiliats al nord d’Àfrica, que van haver de treballar en règim de semiesclavitud en la construcció del Transsaharià. Després, José L. Morro Casàs, escriptor de Sogorb, presentarà la conferència ‘Els silencis de l’exili espanyol de 1939’. Per a finalitzar, Francesc Jover i Àngel González, posar punt final a aquestes jornades tan intenses.
Comenta i participa-hi