foradia cdturisme

Ignacio Trelis: “Volem apropar el nostre patrimoni històric i cultural a la ciutadania”

Ignacio Trelis és el regidor de Patrimoni Històric i Cultural i entre les seues tasques està la conservació, recuperació i difusió del patrimoni i d’això anem a parlar en aquesta entrevista, com també de la futura Pinacoteca o Museu de Belles Arts d’Alcoi que quedarà ubicat a El Camí 40

El regidor Ignacio Trelis viu la seua primera legislatura a l’Ajuntament d’Alcoi i, després dels mesos transcorreguts explica que ha agafat el càrrec amb “il·lusió i conscient de la responsabilitat que comporta”. Té  dedicació exclusiva parcial i compagina la seua feina com a pintor i els compromisos laborals amb la seua galeria, amb el ser regidor, al que cal dedicar-li moltes hores. Són molts els projectes que té com a regidor de Patrimoni Històric i Cultural, i ací en parlem d’alguns d’ells.

– Quina valoració fas dels primers mesos com a regidor?

El primer és situar-te i puc dir que és un vertigen, perquè et trobes en moltes coses que no domines. Però tinc moltes ganes de treballar, il·lusió, compromís i voluntat de poder fer coses pel meu poble i estic molt agraït a Toni Francés i a Jordi Martínez per l’oportunitat que m’han donat de poder aportar, i a tots els companys i companyes per l’ajuda, perquè treballar en equip és molt important.

– Quins són els teus objectius al capdavant de les delegacions que tens?

A Alcoi tenim molta cultura, molt patrimoni, i el meu objectiu és avançar en la seua conservació, restauració i difusió. És possible que hi haja gent que no conega tot el que tenim i és important que ho coneguen. Volem apropar el nostre patrimoni històric i cultural a la ciutadania, i que estiguen orgullosos del que tenim. Hi ha moltes coses a fer, i que després s’han de mantenir, i un Ajuntament té limitacions econòmiques. Per això, és fonamental el suport d’altres administracions.

– Recentment hem tingut diferents notícies de recuperació de patrimoni, de quadres concretament. Quan arribes a la regidoria, què et trobes en aquest sentit?

Em trobe que l’Ajuntament té una col·lecció rellevant, pot ser que estiga entre les 800 o 900 obres d’art, i si bé n’hi ha en bon estat, també n’hi ha altres, especialment del segle XIX o principis del XX, o fins i tot més antigues, que necessiten intervenció, per això tenim prevista una programació de restauració al llarg de la legislatura. Hem finalitzat la restauració de dos quadres, ‘Apunte’ de Fernando Cabrera Cantó, i ‘Retrato de Doña Teresa’ de Lorenzo Casanova Ruiz. Els treballs han sigut duts a terme per la Graduada en Conservació i Restauració de Béns Culturals, Àngela Molina Vañó, que ha estat com a becària al Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó, amb la supervisió de la directora d’aquest Museu, Palmira Torregrosa, i jo mateix, i estem molt contents del resultat de les restauracions. Dins de la programació de restauració està també ‘La muerte de un santo’, de Cabrera, una obra de molta rellevància que necessita restauració.

– Aquest procés de restauració d’obra té a veure amb la futura Pinacoteca?

Evidentment, quan òbriga les portes l’objectiu és que la majoria d’obres que allí s’exposaran estiguen restaurades, però amb independència d’aquest futur Museu de Belles Arts d’Alcoi, s’ha d’anar intervenint en el patrimoni per tindre’l en bon estat.

– Fins ara parlàvem de Pinacoteca, però veig que t’has referit a Museu de Belles Arts d’Alcoi. Serà aquest el nom del futur Museu?

Pense que és més adient, ja que evidentment hi haurà pintura, però també escultura, per exemple. A més, ja estem en converses amb altres Museus per tal de veure possibles accions conjuntes. Recentment he visitat el Centro de Arte Hortensia Herrero, a València, que és una meravella i amb el que aconseguim el compromís de futures col·laboracions. I també ens agradaria i treballem per tenir col·laboracions amb el Museo del Prado i el Sorolla.

– Quin tipus de museu voldries?

Volem que el Museu de Belles Arts d’Alcoi siga viu, amb una part expositiva permanent, ja que Alcoi té un deute amb els pintors de finals del segle XIX i primers del XX, com Lorenzo Casanova, Antonio Gisbert, Fernando Cabrera, Emilio Sala, Francisco Laporta, i Adolfo Durá, per citar uns exemples, i seran una part important. Però també hi haurà cabuda per a altres artistes, i per a mostres temporals, on podrà haver-hi obres d’altres museus. Que siga dinàmic sempre és un al·licient per visitar un museu més d’una vegada.

– En quin punt es troba el procés per aquest nou museu a Alcoi?

A primers d’any es va licitar l’obra i les empreses tenien fins al 29 de gener per a presentar ofertes. Una vegada s’adjudique i es signe l’acta de replanteig, l’adjudicatària disposarà de sis mesos per a executar les obres. El projecte està valorat en 1,7 milions d’euros, i tenim 1,1 milions procedents de fons NextGenerationEU. Aquest Museu estarà ubicat al costat del de Camilo Sesto i la sala d’exposicions La Capella, creant un complex cultural amb projecció tant nacional com internacional.

– També depén de les regidories que ocupa el Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, actualment en obres de millora. Té previst alguna acció més per a aquest?

Ha de ser un museu atractiu, viu, que done a conéixer també el que es fa cada dia. Hi ha peces importantíssimes, que molts museus nacionals i internacionals les voldrien, i com deia abans, seria molt bo que les alcoianes i alcoians les conegueren i les valoraren més encara. A més, el Museu necessita una ampliació i treballarem per aconseguir el compromís d’ajuda de la Generalitat i la Diputació.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *