foradia subscriutegrat

Nova ruta “La Volta a la Mariola”

Banyeres de Mariola protagonitza la segona ruta de “La volta a la Mariola”

El Museu de l’Espardenya, el Valencià del Paper o el Castell formen part de l’itinerari pel patrimoni local

SM20140305VM_Banyeres_web 

“La volta a la Mariola” torna diumenge pròxim, 9 de març, amb una ruta cultural per Banyeres de Mariola. La segona cita del programa de visites guiades impulsat per l’associació Serra Mariola partirà a les 11.00 h des del parc de Vila Rosario. L’activitat és gratuïta però cal inscripció per la limitació de places disponibles i pot efectuar-se a l’oficina de turisme de la població mateixa o a les d’Agres, Alcoi, Bocairent i Muro, així com a l’Ajuntament d’Alfafara o en el correu electrònic info@serramariola.org.

L’itinerari començarà al Museu de l’Espardenya, inaugurat el 2010, que recull la tradició local de l’ofici espardenyer que va tenir l’expansió màxima a principis del segle XX amb un caràcter artesanal clar que es duia a terme en tallers familiars. A continuació, els assistents coneixeran una altra de les ocupacions històriques del veïnat de Banyeres de Mariola com és la indústria paperera recollida en el Museu Valencià del Paper fundat el 1997 on es mostren l’origen del material o la reproducció del funcionament d’un molí així com l’exposició de les peces que van participar desembre passat en el 10é Concurs de vestits de paper.

Un passeig pel nucli històric permetrà endinsar-se en una trama urbana de forts desnivells amb carrers que van encimbellant cap a d’alt del turó presidit pel Castell de Banyeres de Mariola, autèntic dominador de la visió general de la localitat per les seus grans dimensions. D’origen islàmic, presenta planta poligonal amb doble recinte emmurallat on destaca la torre de l’Homenatge, d’època almohade (ss. XII-XIII), i les panoràmiques que es poden contemplar des dels seus merlets que posaran el colofó a la segona cita de “La volta a la Mariola”.

Font: L'associació Serra Mariola


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *