foradia camaraalcoi

Francisco Aura, una vida de lluita

per Emma Tomás

emma tomas

Emma Tomás./

Hi ha persones que passen a la història  i a la memòria de la nostra ciutat per tota la lluita que els ha acompanyat al llarg de la seua vida. Un clar exemple el trobem molt prop de nosaltres. L’alcoià Paco Aura és un personatge digne d’admirar per totes les batalles que ha superat i, a dies de hui, segueix lluitant  en aquesta vida.

El mes passat, l’Ajuntament d’Alcoi li rendia homenatge amb la inauguració del nou pont de la ciutat que uneix els barris del Viaducte amb la Zona Nord i que ha sigut batejat com “Francisco Aura”. Sens dubte, un vial en el que sempre es recordarà la vida d’aquest alcoià, una vida farcida d’amor a la llibertat i de lluites guanyades que ara als seus 95 anys segueix recordant.

Aura és l’únic supervivent del camp de concentració nazi de Mauthausen. Allí va sobreviure durant dos anys a les tortures de l’exèrcit alemany.

La vida d’ Aura  no ha sigut fàcil. Amb 17 anys va tindre que abandonar la seua ciutat per a enfrontar-se amb els republicans en la Guerra Civil. Més tard va marxar cap a França per a refugiar-se en un camp de concentració i així evitar la persecució del règim franquista. I va ser en aquesta nació quan cap a l’any 1940 va ser capturat per l’exèrcit alemany. Des d’aquell dia han passat 74 anys, un episodi de la vida de Paco que ell pensava que mai podria tornar al seu país natal.

Avui és recorda amb molta estima la figura de Paco com un heroi que ha sabut lluitar a dos conflictes bèl·lics i, anys més tard, ha pogut eixir endavant a pesar de les esqueles físiques i mentals que li van deixar aquells anys en el camp de concentració nazi.

 

paco aura gent

Un gran homenatge va fer el poble d’Alcoi a Paco Aura./ lesmuntanyes.com

Al tornar al seu país va tindre que superar una nova barrera, la clandestinitat i es que Espanya vivia en un període de dictadura i Aura va ser víctima d’aquest exili.

Paco Aura, un home amb gran fortalesa i amant de la vida, ha sabut transmetre les seues experiències i, també, ha sigut protagonista de molts homenatges. I el passat 23 de febrer, Alcoi va recordar de nou als 22 alcoians que van ser deportats als camps de concentració nazi i, entre elles, la figura de Francisco Aura va estar molt present.

Font: Emma Tomàs


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *