foradia ivace

Crònica d’unes festes internacionals

Les festes de Moros i Cristians 2014 han complit un any més la tradicional commemoració en llaor al patró d'Alcoi Sant Jordi, els alcoians i alcoianes han gaudit de la festa i del bon temps durant el tres dies.

SONY DSC

La ciutat d’Alcoi va viure els dies més importants de l’any en termes festers. Després d’encetar les Festes de Moros i Cristians fent l’homenatge als músics amb la celebració del Dia del Músics i el cant de l’Himne de festes, i immersos en plena Trilogia, era el moment de la majestuosa desfilada que es coneix com l’Entrada de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi.

Els actes es van iniciar de matinada, amb la celebració de  l’acte de la Diana. Quan encara era de nit, una esquadra de cada ‘filà’ va desfilar pels carrers del centre com a mostra del que vindria més tard. D’aquesta forma, el poble d’Alcoi va despertar al ritme de marxes mores i cristianes i es disposava per a rememorar les batalles d’antany.

Els cristians van colpejar primer, desfilant des de la part alta del centre a partir de les 10’30 hores del matí. D’aquesta forma, l’Entrada Cristiana va tenir com a protagonistes destacats a dos germans Antonio i Santiago Giner Pastor, capità dels Gusmans i alferes dels Vascos respectivament. El primer d’ells va obrir la desfilada acompanyada per un enorme festeig que va traslladar als carrers d’Alcoi a l’època de Jaume I i d’AL-Azraq al 1276.

SONY DSC

Lliurada de la clau d’Alcoi al Capità Cristià per l’Alcodianet./ Foto Enrique Botella

Darrere dels Gusmans, que aquesta vegada van destacar per la seua puntualitat i bon fer, van descendir totes i cadascuna de les altres tretze ‘filaes’ cristianes de la Festa alcoiana. L’Entrada cristiana va avançar a pas lleuger i amb menys gent d’ans anteriors.

L’esquadra del Mig va trencar la monotonia al pas de la Filà Creuats, qui ostentava aquest càrrec. Mentrestant, el fort sol i la temperatura agradable contribuïen al bon ambient de la primra part de la jornada.

SONY DSC

Esquadra guerrera de la Filà Creuats./ Foto Enrique Botella

Quant a l’Alferes, Santiago Giner va desfilar igualment puntual com un rellotge, tancant la festa en la plaça abans de les dues del migdia, l’hora prevista. El seu festeig va fer d’Alcoi un poble guerrer, per unes hores, just abans de la pausa per a menjar i l’Entrada mora.

A la vesprada, igual que passava al matí, la puntualitat va marcar l’arrancada de la desfilada. D’aquesta manera, a partir de les 17 hores el bàndol de la mitja lluna envaïa, un any més, la ciutat d’Alcoi. Desafiant als seus companys que ho havia fet al matí, els moros van descendir pel centre alcoià amb una Capitania que va recaure en la Filà Llana.

Rafael Vilaplana va ser l’encarregat de dirigir a les tropes musulmanes en aquesta entrada triomfal a la vila cristiana. Amb un vestit negre i daurat, propi d’un sultà, va desfilar a cavall i amb un falcó al braç.

Com no podia ser d’una altra manera, la desfilada va seguir el seu curs marcat per el sol i les bones temperatures. De nou, com ja passava al matí, la Filà Mudéjares va mostrar al públic la seua versió més guerrera amb l’Esquadra del Mig. Aquests van rebre els aplaudiments de tot el public, menys numerós que al matí però igual d’entregat a la causa morisca.

SONY DSC

Amb l’última claror del dia sobre Alcoi era el moment perquè el Alferez Moro Juan Mataix Bonell tancara la desfilada per la Filà Judios. Pujat a una gran carrossa, el alferez va trencar amb la monotonia marcada i va entrar en la ciutat acompanyat pels seus cavallers i un boato espectacular.

El públic ràpidament va deixar les seues cadires i es va dissoldre, donant per acabada una Entrada de Moros i Cristians 2014 que serà recordada per haver complit amb els horaris, acompanyada per un temps preciós al mes de Maig i també per la divisió d’opinions dels molts fotografs professionals en quant tingut que pagar per treballar fotografiant la nostra festa, la del seu poble, per donar la seua visió arreu del món.

Només amb unes hores de diferència, els alcoians i alcoianes van tornar a eixir al carrer per retre homenatge al Patró Sant Jordi, aquesta vegada el dia 4 de maig. El xiquet Mario Gisbert, de la Filà Mozarabes, ha sigut l’encarregat de representar al Sant enguany. Pel matí va celebrar la Solemne Processó de la Relíquia, amb la participació de tots els càrrecs festers, així com la Segona Diana, protagonitzada per xiquets. Ja a la vesprada els Realistes i Bequeteros van oferir la seua particular versió festiva d’aquest acte en el que es coneix com a ‘Diana Vespertina dels Cavallets’.

SONY DSC

La plaça d’Alcoi el dia l’Alardo escenari teatral de la batalla Mora i Cristiana./ Foto Enrique Botella

Però després de la solemnitat del Dia de Sant Jordi, el Dia dels Trons va posar punt i final a la Trilogia dedicada al patró Sant Jordi. La jornada s’iniciava amb l’acte del ‘Contraban’. Una escenificació en to humorístic de l’entrada dels ‘Andalusos’ en la ciutat i de les seues converses amb els ‘Maseros’, propietaris de les terres alcoianes, per a poder quedar-se a viure en ella. Després d’aquest preludi va arribar la gran batalla entre els Moros de la mitja lluna i els Cristians defensors de la creu de Sant Jordi.

Els moros d’Al-Azraq van colpejar primer al matí, exigint als cristians que abandonaren la ciutat i es rendiren per força de l’exèrcit de Mahoma. Després de diversos parlaments que no van portar a acord entre els ambaixadors de tots dos bàndols, van començar a retronar els trabucs pels carrers més cèntrics d’Alcoi simbolitzant la batalla entre les dues religions.

Uns 2.500kg de pólvora es van disparar en aquest últim dia de les festes, un per cada fester. Els serveis d’emergència a mitjan vesprada van informar que no havien atès a cap ferit, no havent-se registrat incidències remarcables malgrat la magnitud de l’esdeveniment. Després de diverses hores de batalla els Moros es van fer amb el control de la vila just abans de l’hora de dinar, hissant la bandera de la mitja lluna a la part alta del castell. Però els cristians no es rendirien fàcilment, encomanant-se al seu patró Sant Jordi perquè els guiara en la batalla.

SONY DSC

Emplaçant-se per a la revenja, la batalla va tornar als carrers de la ciutat unes hores més tard. En aquesta ocasió eren els guerrers de la creu els que exigien a Capità i Alferes Moro, de la Llana i els Judios respectivament, que abandonaren el castell i se’n anaren lluny de les seues terres. Repetint el mateix guió que al matí, després de la dialèctica dels ambaixadors es va declarar de nou la guerra a Alcoi.

En aquesta segona ocasió van ser els cristians els que van mostrar les seues millors armes, fent recular als moros amb els trets dels trons. Des de dos quarts de sis de la vesprada fins quasi les 20 hores de la nit no va cessar el baluern en els carrers d’Alcoi. Una vegada acabats els trets es va escenificar la batalla amb les espases i els sabres als mateixos peus del castell alcoià. Com dèiem, l’ímpetu cristià es va imposar en aquest segon Alardo i va propiciar la derrota morisca lliurant les claus de la vila al seu original amo.

SONY DSC

Encaro dels Capitans./ Foto Enrique Botella

De nou la bandera de la creu de Sant Jordi va tornar a lluir a la part alta del castell i Alcoi va recuperar la seua cristiandat, almenys, per un any més. Tancant els actes d’aquest ‘Dia dels Trons’ i d’aquestes festes en general, amb la posta del sol es va celebrar l’Aparició de Sant Jordi. A lloms d’un cavall blanc i a la part alta del castell, el xiquet Mario Gisbert, Sant Jordiet 2014, va escenificar l’arribada del patró salvador per les muntanyes alcoianes. Va repartir les seves fletxes entre els seus fidels que s’amuntegaven als peus de la fortificació per a conservar aquest típic record de les festes alcoianes. Seguidament el xiquet va baixar del castell i va donar diverses voltes a la plaça de l’Ajuntament realitzant la mateixa operació, assegurant-se que ningú quedava sense el seu present.

El muntatge de diverses taules en la mateixa plaça per a celebrar els típics ‘soparets’ va allargar la nit tant com van poder els festers i veïns, que després de tres dies de festa van donar per conclosos aquests Moros i Cristians 2014 celebrats al mes de Maig.

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *