foradia

Universitat d’Alacant adverteix dels perills de la Globalització al mitjà rural

L'article alerta sobre els riscos que la Globalització i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació impliquen al mitjà rural i el seu desenvolupament. La Revista Geographos de la UA adverteix dels perills que impliquen la Globalització i les TIC al mitjà rural en un article que critica "l'excessiu suport que es dóna al turisme rural enfront del qual s'atorga a altres mesures".

Foto Segrelles Campo Alicante

Efectes de la globarruralizació. foto: Segrelles 

La globalització i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan provocant major exclusió en el mitjà rural hagut, en part, a l’augment en la bretxa digital entre els espais rural i urbà. L’aposta pel sector turístic dins del mitjà rural, emparat en el concepte de multifuncional, està provocant el desistiment en la promoció de l’activitat agrícola tradicional.

L’autora de l’estudi, Rosa María Jiménez Abad, assenyala “la localització aïllada dels allotjaments turístics i les característiques de la Societat de la Informació com a aspectes que obliguen a centrar esforços per reduir la bretxa digital existent entre els espais rural i urbà”. Conclou “si no s’apliquen estratègies per augmentar l’accés i ús de les TIC, i s’utilitzen aquestes per fomentar un turisme al marge de l’activitat agrícola tradicional, difícilment s’estarà contribuint al desenvolupament rural”. Per exemplificar aquesta bretxa digital l’autora ha pres les dades de la comarca valenciana del Comtat.

 

pais ValenciaL’estudi fa un repàs a les polítiques agrorrurals comunitàries i els seus diferents fons de finançament, incideix en els efectes de la globalització i les conseqüències per a les grans multinacionals, i aventura la difícil definició del mitjà rural davant la generalització i implantació de les TIC. Jiménez Abad afirma i critica “l’excessiu suport que es dóna al turisme rural enfront del qual s’atorga a altres mesures, com les relacionades amb el foment de l’artesania i serveis, o la valorització i comercialització de productes agraris”.

Sobre el turisme rural adverteix que comporta els seus riscos, “com és l’especulació al mercat del sòl, i pot acabar en grans desequilibris”. L’autora afirma que “és molt complicat aconseguir que els habitants del mitjà rural siguen els veritables protagonistes de les pràctiques turístiques, que no es vegen amenaçats els recursos ecològics i que el turista trobe aquesta forma turística basada en l’experiència”.

L’article científic  “Globarrulalizació: com el mitjà rural es veu afectat per la Globalització i les TIC”, escrit per Rosa María Jiménez Abad, ha estat publicat en el número 56 de la Revista Geographos, que edita el Grup Interdisciplinari d’Estudis Crítics i d’Amèrica Llatina-GIECRYAL de la Universitat d’Alacant. Jiménez Abad pertany al Grau en Geografia i Ordenació del Territori de la UA.

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


bigdata

subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *