foradia subscriutegrat

Ximo Canet pinta a Miguel Hernández

L'artista alcoià Ximo Canet -que ja va fer un mural a Banyeres amb un to ben diferent, en representació del poble- ha decidit esborrar els antics grafits que "embrutaven" el mur que hi ha a l'eixida del col·legi Miguel Hernández.

ximocanet-miguelhernández

Foto M.Rosella./

Ximo Canet ha tret la vena reivindicativa. I ho ha fet afilant bé els seus pinzells. Des què va començar l’estiu, es troba pintant un mural just enfront al col·legi Miguel Hernández de la zona nord d’Alcoi. El protagonista? Ell mateix, i, per descomptat, el poeta i dramaturg d’Oriola. El mitjà? Un espai de aproximadament sis metres d’amplada.

El primer dia que li vam fer la visita l’artista -quan portava tres setmanes- ja tenia l’esboç d’aquell Miguel Hernández que va estar a la presó, a més de les primeres parts inspirades en els següents poemes del dramaturg alacantí: ‘El toro de España’, ‘El niño yuntero’ y ‘Las Nanas de la cebolla’, aquests últims tocant temes tan rellevants com ho és la infantesa. Sense oblidar el bou del Guernica. Canet agafa aquest animal com a representació del poble: el ‘toro’ brau front al mans, aquest últim el que carrega el jou. El poble sotmés actual, si parlem de generalitzacions.

ximocanet-miguelhernández1

Foto: M.Rosella./

L’artista alcoià Ximo Canet -que ja va fer un mural a Banyeres amb un to ben diferent, en representació del poble- ha decidit esborrar els antics grafits que “embrutaven” el mur que hi ha a l’eixida del col·legi Miguel Hernández. El seu missatge és clar: es tracta d’una “reivindicació social” a “nivell educatiu”. Encara que Canet està al dia i sap que s’han ampliat beques per a menjadors, encara queda molt per fer: “No és normal que, en el segle XXI, i amb els impostos que paguem, encara no s’haja regularitzat el sistema educatiu”.

Però aquesta simulació d’un “fresc antic”, les pintures naturals (tractades) a base de terres de pigments de Canet, no es quedaran ahí, malgrat la terra les absorbisca. I és que, dins de l’Escola d’Estiu, el projecte del mural vol arribar fins els alumnes del col·legi. “Els passarem uns dels poemes seleccionats de Miguel Hernández als xiquets i xiquetes per a què puguen reinterpretar-los. Farem una tria dels millors i, a ser possible, seran ells mateixos, els menuts, qui integraran el seu treball ací dins, al mural, escrivint els versos”.

Tornem a la setmana següent i el mural ja ha pres forma. Ara, a la mescla d’apunt-dibuix i tintes planes amb ordinador, se sumen les ombres que donaran vida a aquest espai en construcció.

ximocanet-miguelhernández2

Foto: M.Rosella./

Font: M.Rosella./


Una resposta de Ximo Canet pinta a Miguel Hernández

  1. […] El pintor alcoià també ha volgut rendir el seu homenatge a la cèlebre Miguel Hernández, una gran persona, i  més carismàtica de la literatura Espanyola, a la qual es recorda en un altre mural realitzat en el Col·legi Miguel Hernández. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *