foradia elgrat

La biblioteca rep donació de dos exemplars de literatura catalana

Donen a la biblioteca municipal d'Alcoi dos volums de 1919 de la renaixença catalana prefabriana. Es tracta del poemari Les hores que tornen, del poeta maragallià Salvador Albert, i la novel·la La estrella ab cua, d’Eduard Girbal i Jaume.

literatura catalanaEl metge i bibliòfil alcoià Jorge Juan Tomás ha donat a la Biblioteca Municipal d’Alcoi dos exemplars de literatura catalana de la Renaixença. Es tracta del poemari Les hores que tornen, del poeta maragallià Salvador Albert, i la novel·la La estrella ab cua, d’Eduard Girbal i Jaume, ambdues obres publicades per l’editorial Ilustració Catalana.

Aquesta editorial va començar a publicar l’any 1884 el setmanari La Ilustració Catalana. Interrompuda el 1894, el 1903 es constituí com a societat anònima i agafà un gran impuls fins la seua desaparició l’any 1935.A banda dels 36 volums de la revista, publicà uns 525 títols. S’especialitzà en la divulgació a preus mòdics de la literatura catalana contemporània amb una finalitat explícitament patriòtica, orientació pròpia de l’ambient literari dels jocs florals i una ortografia heterodoxa al marge de la proposada per Pompeu Fabra.

salvador albertSalvador Albert i Pey (1868-1944), polític i escriptor català, fou diputat nacional a Corts en 1910 i 1931. Republicà i afiliat a la maçoneria, exercí també el càrrec d’ambaixador espanyol a Bèlgica durant la II República. A banda de la seua activitat política, conreà el periodisme en diferents capçaleres. També fou crític literari i participà en les publicacions promotores del  modernisme català, com ara la revista Joventut i Revista de Catalunya. Pel que fa a la seua aportació literària, Albert ha estat emmarcat entre els “poetes maragallans populars”, ja què estigué molt vinculat a Joan Maragall, del qual no sols fou un seguidor més sinó un amic íntim. Les hores que tornen és un recull de poemes en els quals el poeta apunta vers la contemplació amorosa de la vida i l’exaltació dels elements de la natura.

eduard girbalEduard Girbal i Jaume (1881-1947) era un escriptor i periodista català, col·laborador habitual de les publicacions La Renaixença, La Ilustració Catalana i el Cu-cut!, del qual fou director. Va ser proclamat mestre en gai saber el 1912. Publicà indistintament poesia, teatre i novel·la, gènere en el qual destaca L’estrella amb cua (1919), primera part del que havia de ser una trilogia d’ambient rural
Des de la Biblioteca Municipal volem agrair aquesta donació, així com tantes altres que ens fan a diari i que ens permeten garantir la conservació del patrimoni bibliogràfic de la nostra ciutat.


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *