foradia subscriutegrat

El poble és savi: Adela García i Mari Àngeles Valenciano

Hi haurà de repetir la màxima de Galeano, “fins que els lleons no van expressar les seues opinions, les opinions dels lleons les expressaven els caçadors”. El poble no feia falta que parlara, ni tan sols que pensara, per això ja estaven els “experts” i els mitjans de comunicació, de vegades tan interessats i partidistes. Així ens ha anat.

Seguim amb més convidats aquest amb matí assolellat de diumenge, la gravadora en mà, bolígraf i llibreta, gaudim del carrer amb la intenció de preguntar a la gent d’Alcoi sobre els problemes que més el preocupen i sobre com es podrien solucionar.

Quin millor lloc per a escoltar la veu del poble que el mercat de Batoi, un espai social en el qual conflueixen passejants, excursionistes, compradors, venedors…? Conversem amb Adela García i Mari Àngeles Valenciano, doncs escoltem-les 

Que creus que és el que més preocupa el poble i com podrien solucionar-ho?

el pobles es savi 2

Adela García i Mari Àngeles Valenciano./

 

Adela, nascuda en Astúries en l’any 43, ha passat la postguerra, la crisi del petroli, la dels 80’, la dels 90’, però ens confessa: “mai ho havia passat tant malament com avui, que amb 700 € he de mantenir a 4 fills, pagar lloguer… I amb tant de lladre al carrer…” ens comenta indignada. “La joventut ha de fer més per a superar aquesta situació”.

Mari Ángeles interromp afectuosament a Adela, “deixam parlar a mi un poquet, Adela, que t’enrotlles com les persianes, amb el que m’agrada parlar a mi també”. Ens riem tots. “Jo també, viuda, amb 600 €, amb una filla i totes les despeses, tu imaginat el que em queda a mi per a menjar. Anaven parlant d’anar a Càritas a demanar menjar”.

Segons Adela, “hauríem d’eixir tota la gent enfront del Parlament. Hem de rebel·lar-se… Jo vaig a votar a estos… a Sí se puede… ¿Com es diu? (Podem). Perquè amb el que estan furtant-nos… i que nosaltres robem una poma i ens duguen a presó… és tot una injustícia”.

En Alcoi estem pagant-ho tot de primera i el poble s’ha quedat en quarta”, continua Mari Ángeles. “Tots els impostos són dels més cars d’Espanya. Hem retrocés fins a 1939. Si no tenim llibertat econòmica, no tenim llibertat. Entre tots hem de canviar les coses”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *