Diàspora singular del voltor F48
Richard Toll al Senegal, comunicant-nos que havia vist i fotografiat un voltor amb marques alars amb els dígits F48. És a dir el nostre voltor quasi tres anys després de marxar d’Alcoi, apareix viu i a tres mil quilometres de distancia. És per a nosaltres la gent de Fapas-Alcoi una gran satisfacció
El fet que la majoria dels voltors que neixen a la colònia del Parc Natural de la Serra de Mariola, hagen estat marcats i anellats, ens permet saber a grans trets quina és la seua diàspora particular que mamprenen. Gràcies principalment als observadors de camp que ens informen puntualment de qualsevol exemplar albirat, fent servir el programa informàtic AUS de l’empresa Màquia Serveis Ambientals.
Tenim exemples de tota mena, els qui opten per marxar cap al nord, passant per els menjadors o “muladares” de Saragossa (Luesia), Boumort (Lleida) i fins i tot passen al Sistema Central francès. Però sembla que majoritàriament marxen cap al sud seguint les serralades Bètiques. Doncs, gràcies a la col·laboració de l’ONG Fundación MIGRES que controlen les migracions a la zona de l’estret de Gibraltar, sabem que alguns dels immadurs de la nostra colònia passen al continent africà.
En el cas que ens ocupa el F48, és tracta d’un voltor nascut el dia 29 de març del 2011 al barranc del Cint d’Alcoi al niu anomenat de les Pedres, fill de la parella formada per el mascle 39A i la femella 39T. Tots dos varen arribar l’any 2001 procedents de l’hospital de fauna de GREFA (Majadahonda).

Foto de Bill Plum al Senegal del voltor F48./
El més de juny de 2011, quan el poll tenia a penes tenia tres mesos, els membres del Fapas-Alcoi, baixarem al niu amb tècniques d’escalada, per tal de marcar-lo i anellar-ho. La darrera vegada que el vam veure va ser durant els mesos de setembre i octubre del mateix any al canyet alimentant-se junt amb els seus pares.
Recentment ens ha arribat un correu d’un tal Bill Plum, es tracta d’un ornitòleg anglès resident a la antiga ciutat colonial francesa de Richard Toll al Senegal, comunicant-nos que havia vist i fotografiat un voltor amb marques alars amb els dígits F48. És a dir el nostre voltor quasi tres anys després de marxar d’Alcoi, apareix viu i a tres mil quilometres de distancia.
És per a nosaltres la gent de Fapas-Alcoi una gran satisfacció el comprovar que el nostre treball de marcatge sistemàtic dels voltors nascuts a la nostra comarca i la cooperació amb altres ornitòlegs d’altres indrets, dona resultats molts interessants i inèdits.
Comenta i participa-hi