lasarga ajualcoitel

Conversa amb Nacho Palmer secretari general del PP alcoià

Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, Ignacio Palmer actualment exerceix com a responsable de dinamització dels parcs naturals de la Font Roja i Mariola per la Generalitat Valenciana. Va començar en el món de la política amb tan sols 22 anys, com a regidor de joventut, promoció econòmica i comerç. Posteriorment va a estar encarregat de la regidoria de Trànsit, període durant el qual es va crear la regidoria de Protecció Civil d’Alcoi. Des del 2012, és el Secretari General del Partit Popular d’Alcoi.

nacho palmer

Un matí assolellat d’hivern, pugem carretera amunt cap a la Font Roja. La vegetació està vestida d’una gala de colors: diferents tons naturals de roig, groc, verd, marró… enlluernen els sentits. A cada volta de corba, pareix que entrem en una estampa diferent d’art mediterrani. A mesura que muntem, l’aire que es fica per la finestra es nota més oxigenat, més fresc, més natural. Arribem i entrem a l’Edifici Font Roja Natura.

El Secretari General del PP Alcoi ens rep i ens acompanya al despatx, situat al mirador. Les vistes des d’allí són impressionants. Des d’allí es poden contemplar uns dels millors capvespres d’Alcoi. Ens asseiem i comencem l’entrevista.

El primer que li preguntem al nostre entrevistat és per la seua aportació a la Font Roja com a responsable de dinamització: “en una època d’ajustos pressupostaris, una de les meues aportacions ha sigut mantindré al màxim els serveis del Parc”. A més d’una eficient tasca de promoció ja que, els parcs naturals han de ser coneguts per a poder ser conservats; quan la gent els visita és quan pren consciència dels seus valors”.

“el futur industrial i el treball d’Alcoi passa per invertir a La Canal”

Parlant de naturalesa, què opina Ignacio Palmer sobre el projecte de La Canal?: “el futur industrial i el treball d’Alcoi passa per invertir a la Canal”. Considera que el projecte posarà en perill el principal aqüífer d’Alcoi, el Molinar? Podria passar com va passar a Alzira, on un fallo va contaminar l’Aigua de tota la ciutat?: Palmer s’explica, “el projecte no posa en perill l’aqüífer, els estudis mes recents així el confirmen; en el pitjor dels casos, si hi haguera un fallo en la zona més sensible, el procés de filtració retardaria almenys cent anys en afectar l’aigua. A més, l’abocament zero no és impossible”.

Algunes forces polítiques alcoianes, com Compromís, estan proposant crear un banc de terres públiques i privades amb tal d’aprofitar-les i crear possibilitats socials, econòmiques i ecològiques. El responsable de dinamització dels Parcs Naturals d’Alcoi creu que és viable estudiar la possibilitat del projecte: “hi ha masos amb terres abandonades. A nivell econòmic està malgastant-se terreny que podria ser aprofitat”. Segons ens comenta, com Alcoi no té moltes terres públiques agrícoles (la majoria d’aquestes són privades), “l’Ajuntament podria fer d’intermediari entre els particulars (proposar-les un projecte de producció i explotació comú), els tècnics, els clients i els aturats”.

nacho palmer 1Per altra banda, li preguntem per la iniciativa de democràcia econòmica directa que l’actual govern d’Alcoi està posant en marxa, els pressupostos participatius, un mètode per a que la gent decidisca on invertir els diners públics. “És complicat”, ens respon primerament, per a continuar matisant: “em pareix una bona iniciativa de la qual poden eixir bones propostes”, però el problema és “que no participe molta gent. Encara que és conscient de les dificultats a l’hora que la gent participe, ja que “a la societat li falta molta cultura de participació política”, el Secretari General del PP Alcoi considera que “la gestió que l’actual govern està fent dels pressupostos participatius deixa que desitjar, per que no està arribant a molta gent”.

En aquest sentit, com es podria incentivar la cultura de participació? Segons Palmer, treballant la connexió i comunicació entre els diferents actors de la societat: “fent moltes reunions amb els veïns i els comerciants, ajuntant-se amb els diferents sectors de la societat, parlar amb ells”.

Ix el tema de la corrupció, males pràctiques, targetes Black, etc. Segons Ignacio Palmer, “la nostra democràcia és encara molt jove i té imperfeccions”. Ell és partidari de tancar a presó a qui clave la mà a les arques públiques i fer-li tornar els diners, encara que s’haja de canviar el codi penal”.

Per evitar que regidors i alcaldes corruptes es queden amb l’acta de càrrec públic, el PP està fent firmar a tots els seus responsables un codi ètic, ens informa el nostre entrevistat. Igual que ha fet Podem, afegim, el qual d’alguna forma està contribuint a canviar la forma de fer política i sobretot, la consciència política. Segons el Secretari del PP Alcoi, “Podem ha sabut connectar amb el sentiment de la població”. No obstant açò “es tracta d’una força populista, perquè diu a la gent el que vol escoltar, i moltes de les seues propostes no són realitzables perquè no han comptat amb l’opinió d’experts”.

I què pensa d’Amanecer Dorado, el partit de l’extrema dreta grega? Preocupa que haja establit a Alcoi una de les seues seus principals? “No té gens d’importància”.

Canviem d’assumpte. A nivell macroeconòmic, el deute públic, concepte que ha justificat les retallades Estatals i les polítiques d’austeritat, està més amunt que mai, quasi un 100% del PIB. Malgrat açò, estem sorgint de la crisi? “Sí”, contesta Ignacio amb contundència. “Les xifres macroeconòmiques (el PIB, la disminució d’ocupació, la Prima de Risc) estan millorant. És qüestió de temps”.

Encara que les xifres macroeconòmiques hagen millorat, continuem, no podem parlar d’eixir de la crisi quan la poca ocupació que està creant-se és cada vegada més temporal i precària. El Secretari del PP d’Alcoi ens contesta que sí que és veritat que la mà d’obra s’ha devaluat; però això no és del tot roín, continua, perquè els mercats internacionals ja no tenen tantes avantatges d’anar-se a Vietnam a produir, cada vegada tenen majors facilitats d’inversió a Espanya.

De qualsevol forma, continua Palmer, les condicions comercials d’una societat global faciliten “el comerç, l’emprendiment i la innovació. Ara pots vendre i adquirir productes de qualsevol lloc del món des de la teua casa”. Encara que, afegim, a costa de l’ecologia, ja que el consum de productes d’Alemanya, per exemple, que es poden produir a nivell local comporta una despesa de petroli, un mineral fòssil limitat, important.

naho palmer 2Per a contestar-nos, i comunicant-nos la seua sensibilitat per la sostenibilitat energètica, Ignacio ens trau un projecte de biomassa que està estudiant. Es tracta d’un projecte d’incentivació de calderes de biomassa, el qual es compaginaria amb el fet d’aprofitar els recursos naturals que normalment no utilitzem i que normalment desaprofitem (com per exemple els que ixen de la creació tallafocs). Li afegim que, amb tal d’estimular l’economia i la societat, el govern central podria i hauria de fomentar projectes d’aquest tipus a nivell nacional, cosa amb la qual coincideix amb nosaltres.

Posem fi al aire lliure a la llarga conversa, fora de l’Edifici Font Roja Natura, al costat de la font. Acomiadem a Palmer: “un plaer”. “Un glop d’aigua? Bona idea”.

Font: Per Rodrigo Paños Jiménez./ Publicació d'El Gratis


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *