Foradia ajualcoitel

Podem Alcoi porta el sistema econòmic a debat públic

Si demanes un préstec a un banc de 1000 € al 8% d'interés, hauràs de retornar al banc 1080 €. El banc haurà creat del no-res! 80 €. “Els interessos bancaris no tendrien el perquè d'existir, ja que són diners creats del no-res”, explicava el professor.

debat podem“Si la gent s’assabentara de com funcionen els bancs, hi hauria una revolució demà al matí” deia Henri Ford. En escoltar al catedràtic en economia, Juan Torres, tal com vam fer unes 30 persones en la UNESCO en l’acte de formació organitzat per Podem Alcoi, t’adones que Ford no exagerava.

Si demanes un préstec a un banc de 1000 € al 8% d’interés, hauràs de retornar al banc 1080 €. El banc haurà creat del no-res! 80 €. Perquè els bancs tenen el poder i el privilegi de crear diners, i sempre al seu favor. Ara s’explica que el benefici del BBVA haja pujat més d’un 24%, més de 2.000 milions, durant el 2014.

Els interessos bancaris no tendrien el perquè d’existir, ja que són diners creats del no-res”, explicava el professor. Són els interessos bancaris els que estan asfixiant l’economia dels països a través del deute públic (en bona part il·legítim). A Espanya, per exemple, hem arribat fins al 100% del PIB de deute públic, no perquè hem invertit en educació, sanitat o protecció social per sobre de les nostres possibilitats, sinó per estar immersos en una infinita espiral de pagament d’interessos bancaris.

La gent corrent, per norma general, no coneix aquestes qüestions, explicava el professor “en el col·legi no ens ensenyen com funcionen els diners, alguna cosa determinant en les nostres vides i no obstant açò sí que ens fan estudiar, per exemple, una calcopirita, pedra que possiblement mai tindrem en les nostres mans”.

Amb aquesta reflexió, Juan Torres volia dir que el poder dels bancs i de l’entramat financer arriba a influir en el sistema educatiu i cultural, el qual no es preocupa d’ensenyar a la població com funciona l’economia, més aviat tot el contrari, fomenta la ignorància sobre el tema.
En aquesta línia, el catedràtic en economia afirma que vivim, no solament una estafa econòmica sinó també una estafa intel·lectual. En els principals difusors culturals del nostre entorn molt difícilment escoltarem que l’economia sobre la qual cavalca el món és purament especulativa, açò és, es basa en el lucre pel lucre transgredint les necessitats humanes, el progrés col·lectiu, la salut mediambiental i els principis ètics.

Ha de ser la mateixa ciutadania la que òbriga el debat, tal com es fa en Podem Alcoi, perquè isca a la llum pública tota aquesta informació. D’aquesta manera, els presents en el debat col·loqui, vam tenir l’oportunitat de reflexionar sobre totes aquestes qüestions i d’expressar les nostres opinions aportant la nostra visió al debat.

Entre altres qüestions, es va parlar, per exemple, de la necessitat que els països europeus superen el deute extern que els asfíxia. En aquesta línia, cal estar molt pendents del que ocorre a Grècia, doncs el nou govern, Syriza, està aconseguint negociar amb les principals institucions europees el pagament del seu deute públic, cosa que, encara de ser recomanat per premis Nobel en economia, fins fa dues setmanes, segons els principals mitjans de comunicació, era completament impossible.

Font: Rodrigo Paños./


artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *