Foradia parentesisajudalcoi

Cristian Santiago i Naiara Davó: números dos i tres per la llista Guanyar d’Alcoi

Parlem en Cristian Santiago i Naiara Davó, números dos i tres per la llista Guanyar d'Alcoi.

Cristian SantiagoCristian Santiago és el número dos en la llista de Guanyar Alcoi. Amb 34 anys és de formació sociòleg, especialitzat en Ciències Polítiques, Màster en Comunicació, Lideratge polític i Admiistració Pública. Va ser Coordinador d’Activitats del Centre d’Esports d’Alcoi, Coordinador dels Pressupostos Participatius i actualment és Secretari del Grup Municipal. A nivell d’activisme és coordinador de les Brigades Internacionals Unadikum (associació de solidaritat amb el poble palestí) del País Valencià i membre actiu del BDS (Grup de suport a la Campanya Internacional de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel).

Guanyar Alcoi vol ser la punta de llança de totes les reivindicacions socials que han estat al carrer durant els darrers anys”

Naiara Davó

Naiara Davó és la tercera candidata a regidora per Guanyar Alcoi. Amb 27 anys, és llicenciada en Ciències Polítiques i Màster en Cooperació Internacional, especialitzada en Planificació Integral del Desenvolupament Local. Ha treballat en ONGDs de l’àmbit de l’educació no formal a les faveles de Brasil, amb moviments de treballadors rurals, bancs solidaris, i en atenció social primària. Actualment és també membre actiu de Podem i membre d’UNADIKUM del País Valencià.

Per a mi Guanyar és la possibilitat d’unió de tota la societat civil per tal de dur a terme una lluita conjunta pel bé comú”

– Quina és la vostra motivació política?

Naiara: Des de xicoteta he tingut una vocació política innata: en l’escola ja vaig formar part del consell escolar i vaig participar en la coordinació local estudiantil en contra de la reforma educativa del PP dels anys 2000 (la LOU). En qualsevol cas, pense que la política està immersa en tots els àmbits de la societat i que és un deure ciutadà participar en ella amb tal de construir la societat en la qual volem viure.

Cristian: La meua motivació política naix des que tinc ús de raó. En la meua família sempre hi ha hagut molt de debat polític i discussió política, m’he criat en un àmbit de molta informació i consciència política. En ma casa s’escoltava molt la música de Víctor Jara, Serrat, Lluis Llach… Puc dir que la meua motivació política és vocacional. Per altra banda, jo sóc un indignat més i comprenc la política com una forma de lluita contra la corrupció i de canviar les coses.

– Per què elegiu Guanyar Alcoi i no altra formació?

Naiara: Comprenc Guanyar com una formació totalment diferent de la resta de formacions: es tracta d’un moviment obert a tota la gent que reivindica al carrer els diferents drets socials. Per a mi és la possibilitat d’unió de tota la societat civil per tal de dur a terme una lluita conjunta pel bé comú. L’eix fonamental de Guanyar és la participació ciutadana, oberta a tot el món (de fet tot el que ha volgut ha participat en les primàries, en la conformació del programa…).

Cristian: Per damunt del patriotisme de les sigles Guanyar representa l’instrument de la unitat popular, una oportunitat de fer-se més forts confluint amb les noves formes de fer política. Ací tot es posa a disposició del bé comú. Guanyar és possible gràcies al treball desinteressat de moltíssimes persones, inclús d’altres formacions polítiques, com per exemple, Podem, i gent dels moviments socials, Marxes per la dignitat, Llei per la dependència…

– Què vol dir la nova política?

Cristian: L’objectiu de la nova política és involucrar a la gent en la participació política. Fugim de la política representativa. Volem una democràcia directa on tota la gent amb desafecció per la política recupere la il·lusió per la participació. Parlem de la política en majúscules, perquè no tots els polítics són igual. Nosaltres no som representants de res, som portaveus de les decisions col·lectives que prenem.

Naiara: En Guanyar tenim l’ADN de Podem. Una forma de fer política des de la transparència, la participació ciutadana, la confluència amb altres lluites populars, un funcionament assembleari obert, amb un codi ètic, un instrument revocatori, publicació de despeses de campanyes… Cal recordar que tot ciutadà que ha volgut s’ha pogut presentar a les nostres primàries obertes, primàries en les quals van participar amb el seu vot més de 700 persones.

– Quins són els principals eixos del programa de Guanyar Alcoi?

Cristian: un d’ells és “promoció econòmica al servei de les persones”, el qual té com a objectiu destinar recursos al desenvolupament de l’ocupació a través del cooperativisme, l’assistència a les persones dependents…; per altra banda la creació d’ocupació a través del manteniment i potenciació del medi ambient i l’entorn rural…

Naiara: La creació d’un observatori social que estudie les necessitats i potencials socials per tal de donar-les eixida a través d’un pa social. També la conservació i impuls del patrimoni, no a soles el cultural, sinó també l’industrial, arquitectònic… La realització d’una base de dades d’immobles buits per tal de facilitar el seu accés als emprenedors…

Cristian: l’increment dels pressupostos participatius, que és un mitjà perquè la gent del carrer gestione els diners públics. També la solidaritat internacional: pensem que és de justícia solidaritzar-se amb aquells territoris que estan en circumstàncies crítiques, tal qual ens van ajudar als alcoians en la Guerra Civil del 36 amb la creació de l’hospital Suec Noruec. Etc.

Naiara: per tal de reduir les despeses públiques i augmentar l’efectivitat dels serveis, la remunicipalització progressiva dels serveis que han sigut privatitzats amb anterioritat. Pensem que el benefici privat no pot estar per damunt del servei a les persones, per exemple, l’aigua ha de ser un recurs públic, no privat, que ha d’estar a l’abast públic.

– Per què votar a Guanyar?

Cristian: Guanyar Alcoi vol ser la punta de llança de totes les reivindicacions socials que han estat al carrer durant els darrers anys. És la manera que tenim els ciutadans de fer front a les polítiques de retallades i corrupció. Hem de revertir aquesta màfia política que ha creat tants casos de corrupció i de mala gestió a Alcoi, el Calderon, la Rosaleda, Serelles…

Naiara: En Guanyem som gent formada, amb experiència, amb capacitat, gent especialitzada i experta en diferents àmbits, comptem també amb l’experiència de la lluita en els carrers. Estem preparats per a governar i gestionar en l’Ajuntament. Som gent que no deixarà mai de lluitar pels drets socials, també al carrer.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *