foradia subscriutegrat

Conferència: El costat fosc de la llum

El costat fosc de la llum. Conseqüències de la contaminació lumínica per a la natura i la salut • L'enllumenament públic excessiu o instal·lat incorrectament ha generat un nou tipus de contaminació que ens furta un bé que sempre havíem posseït: el cel estrellat

Xarrada sobre “El costat fosc de la llum. Conseqüències de la contaminació lumínica per a la natura i la salut” a càrrec d’Enric Marco (Universitat de València), aquest divendres 26 de Juny a les 19:30h. al Centre Cultural Ovidi Montllor d’Alcoi.

xarradacolla la carrasca alcoi

Enric Marco és membre del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i de ‘Salvem la nit’ grup de treball per a l’estudi de la contaminació lumínica de la Universitat de València.

L’enllumenament públic excessiu o instal·lat incorrectament ha generat un nou tipus de contaminació que ens furta un bé que sempre havíem posseït: el cel estrellat. Els primers afectats van ser els astrònoms, a qui es va dificultar l’observació del cel, però prompte es va descobrir que la irrupció descontrolada de llum artificial en el medi natural causa un gran efecte negatiu sobre la vida silvestre. De fet, les àrees naturals valencianes, sovint pròximes a centres urbans, estan molt afectades per aquest problema.

Així mateix, la recent introducció de la tecnologia LED de llum blanca en l’enllumenat públic, amb una forta contribució de llum blava, inhibeix la producció de melatonina, l’hormona reguladora dels cicles circadians i, com a conseqüència, també afecta la salut humana.

A més d’aquests problemes, cal no oblidar que la il·luminació artificial és una gran consumidora de recursos energètics. El consum total d’energia a l’Estat espanyol per a enllumenat públic és de 3.400 GWh any, amb un cost econòmic de 475 milions d’euros i unes emissions d’1,5 milions de tones de CO2.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *