foradia pressupostparticipatiualcoi

Paco i Rosa Maria “Jo no ho veig tant mal”

• El poble és savi: com veus la situació de Grècia? Parlem amb Paco i Rosa Maria de la resposta que està donant el govern grec a les institucions europees

La situació de Grècia és delicada. Des de fa anys, 2007, Grècia ha estat complint els requisits que les institucions europees li han demanat: austeritat en economia social i en inversions públiques, privatització de serveis socials i empreses públiques, retallades en despeses socials, reformes laborals, pujada d’impostos indirectes, etc.

Aquestes eren requisits indispensables per a rebre injeccions financeres (els coneguts rescats econòmics), les quals s’han destinat, no a crear treball i producció, sinó a pagar interessos de deute; deute que amb cada rescat creixia. Entrant així en una espiral d’endeutament infinita.

Després de més de set anys d’aplicació d’aquestes polítiques neoliberals, i amb el funcionament d’un Banc Central Europeu que no funciona com a tal sinó com un lobby de les grans empreses del nord europeu, la situació de Grècia no ha millorat, sinó tot el contrari: el deute púbic s’ha disparat i les condicions de vida dels grecs han empitjorat (no hi ha diners per a consumir, i per tant l’economia continua estancada).

Els grecs han comprés que l’única forma d’eixir de la situació era abandonar les polítiques d’austeritat i fer front al deute públic (considerat part d’ell il·legítim). Syriza va ser mandatat pel poble grec per a dur a terme aquestes tasques. Però la pressió de les institucions financeres és enorme. Trencar amb aquestes polítiques neoliberals suposa entaular una guerra política. Per això, el president grec, Tsipras va convocar un referèndum (que ha donat positiu) consultant al seu poble si Grècia ha de dir el que diguen els poders financers o si ha de lluitar per la seua sobirania.

La reacció immediata de les institucions europees ha sigut crear un “corralito econòmic”, el que alguns experts econòmics anomenen un colp d’estat financer. Syriza ara es troba en una fase de negociació política amb les institucions europees.

Aquesta quinzena volem parlar amb els nostres conciutadans alcoians de com veuen ells la situació del nostre veí mediterrani.

el pobl es savi alcoi lesmuntanyes rosa

PArlem amb Paco i Rosa Maria./lesmuntanyes.com

Com interpreten Paco i Rosa Maria la situació de Grècia?A Grècia li falta una estructura d’Estat sòlida; i a banda d’això no es paguen tots els impostos que deuen pagar; ni tenen instint de pagar. A més allí hi ha algunes oligarquies que dominen l’Estat, ens comenta Paco.

I la situació del poble grec?Jo no ho veig tant mal”, respon Paco, “jo això de què passen fam no m’ho crec”, afegeix Rosa Maria. Pense que en tot això hi ha més que res propaganda, continua Paco. “Hi ha una economia submergida d’un 50%. A més, el sistema de jubilacions d’allí és insostenible: allí es prejubilen amb 52 anys, i ací ens jubilem amb 67. I això és el que Europa està dient, que si volen el rescat, han de fer reformes”.

Segons expressen des del govern de Grècia, les polítiques econòmiques que han vingut des d’Europa han sigut perjudicials i com a conseqüència d’aquestes s’ha disparat el deute (un 175% del PIB). Alguns experts diuen que tant de deute no es pot pagar. Per això demanen una quitació. “Ja, però és que altres podrien dir també: jo tinc un milió de deute, doncs llevar-me mig”, afegeix Paco. És veritat que és una quantitat que no poden pagar, però el que Europa està demanant és que reestructuren l’Estat i el sistema d’impostos per tal de recaptar més”.

Jo veig que el que ells han fet és fer un xantatge a Europa, comenta Rosa Maria, “perquè ells veien que tenien la paella pel mango, i han dit si voleu passar per les nostres demandes bé, i si no tenim a Rússia i Xina esperant-nos”.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *