foradia subscriutegrat

Arantxa: “no són les grans empreses les que han de legislar”

• El Poble és Savi: el TTIP canviarà les nostres vides • Aquesta entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi sobre aquest tema: Parlem amb Arantxa

Coneixes el TTIP, Tractat Trasatlàtic de lliure comerç? Difícilment, si t’informes normalment de l’actualitat a través dels grans mitjans de comunicació. No obstant això, en els diaris digitals d’internet s’està prestant molta atenció a aquest Tractat. I amb raó. D’aplicar-se aquest nou Tractat, que ja està discutint-se a les institucions europees, la nostra vida es veurà afectada.

Es tracta d’una mena de nova Constitució Europea, un nou marc legal que té com a objectiu el foment del comerç entre Europa i els Estats Units. Aquest Tractat donarà legalment més poder a les grans empreses multinacionals, les quals tindran més capacitats per a influir en les lleis que s’apliquen als països.

Segons el TTIP, les grans empreses tindran la potestat de demandar als Estats nacionals en el cas que aquestos implanten, encara que siga democràticament, polítiques que no amplifiquen els seus interessos.

Per altra banda, el TTIP obrirà la porta legal, per exemple, a productes alimentaris transgènics poc (o res) saludables; a la privatització dels serveis públics; i al retrocés dels drets laborals.

Aquesta nova entrega d’El Poble és Savi volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi sobre aquest tema.

arantxa el poble es savi alcoi

Parlem amb Arantxa./lesmuntanyes.com

Li preguntem a Arantxa si coneix el Tractat de comerç transatlàntic que està configurant-se a escala europea, el TTIP. Ens respon que li sona d’alguna cosa però que no sap amb detall.

Li expliquem que es tracta d’una proposta de marc legal europeu que pretén afavorir l’intercanvi de productes intercontinental. Com ho farà? Donant moltes més possibilitats legals a les grans empreses. A Arantxa no li pareix bé que siguen les multinacionals les que facen i desfacen les lleis dels països: “si les lleis s’apliquen en el nostre país, es deuen realitzar en el nostre país. A més, no són les grans empreses les que han de legislar”.

Arantxa pensa que amb la importància que té un Tractat com aquest, els ciutadans hauríem d’estar ben informats dels canvis que, en cas d’aplicar-se, implicarà. En aquest sentit hauria d’obrir-se un debat públic que ens permeta reflexionar si un Tractat així serà beneficiós o no per a la societat. I en l’últim cas, “som els ciutadans els que hem de decidir si ha d’aplicar-se o no”, per això considera que, abans d’aplicar-se, s’hauria de sotmetre a un referèndum popular.

Per altra banda, Arantxa creu que els grans mitjans d’informació no ens informen del tema perquè, possiblement el govern haja donat l’ordre de no fer-ho. A més a més, segurament aquestes empreses, les que s’encarreguen ‘d’informar-nos diàriament’, també tinguen interessos amb el TTIP.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *