foradia subscriutegrat

La rosa més antiga d’Europa

• L’espècie de rosa més antiga d’Europa s’ha trobat al terme municipal de Banyeres de Mariola • El gran valor etnobotànic i genètic ha fet que s’haja procedit a la seua reproducció vegetativa • L’espècie s’anomena Provins perquè ve de Provença

rosa_mes_antiga_europa

Existeixen més de 100 espècies de rosa al món i ara una de les més antigues d’Europa s’ha localitzat molt a prop, a Banyeres de Mariola.

La troballa ha sigut possible gràcies a la investigació etnobotànica sobre la flora ornamental que està desenvolupant-se des del Jardí Botànic de torretes d’Ibi en les comarques de l’Alcoià i el Comtat.

S’ha localitzat en el marge d’una carretera comarcal la CV795 i es tracta d’una població assilvestrada anomenada Rosa Gallica. Esta espècie anomenada rosa de Provins o Provincialis (de Provenza) és una de les roses cultivades més antigues d’Europa, probablement la primera i constitueix la base genètica de la major part dels cultius genètics.

El gran valor etnobotànic i genètic ha fet que s’haja procedit a la seua reproducció vegetativa per a ser inclosa en el Jardí Botànic i posar-ho en un futur a disposició de les entitats que ho sol·liciten.

L’ús de les roses com a planta ornamental, medicinal i culinària és molt antic, alguns dels preparats més antics fets en roses estan reflectits en tablilles medicinals assíries. És molt probable que l’ús d’esta rosa en concret es perguera després de la caiguda de l’Imperi Romà.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *