foradia mediambient

Entrevista a Toni González, director del Pare Vitòria d’Alcoi

• Entrevistem a Toni González que ens parla de l'educació al Pare Vitòria amb motiu del seu 85 aniversari • Assegura que l'ensenyament no deu ser sols impartir conceptes teòrics • Explica com estan sent la celebració, quins han sigut alguns dels antics alumnes i quins són els nou reptes per al centre

Tonigonzalez_pare_vitoriaToni González és director del Institut d’Ensenyament de Secundària Pare Vitòria d’Alcoi. Fa un repás als avanços del centre quan està a punt de concloure la cel·lebració del 85 aniversari d’un institut referent per a la població alcoiana i part de la comarca.

  • L’institut compleix 85 anys. Que es pot destacar de la trajectòria del centre?

La trajectòria del centre ha estat força important, no només amb el que té a veure amb la comarca. En el seu moment va tindre ja molta referència en tota la província d’Alacant. Gent de la Marina, tant Alta com Baixa, que venia a examinar-se ací per a obtindre la revàlida. A més a més molta gent pel carrer recorda molt el centre perquè han estudiat ací.

  • Però després van sorgir nous centres, eixe record no existirà sempre.

No, clar. Amb el pas del temps poc a poc anirà perdent-se perquè ara hi ha altres centres. Hui en dia tenim un altre tipus de rellevància perquè participem en multitud de projectes de convivència, d’investigació, de foment de lectura, participació en olimpíades científiques i l’iteraries o concursos. Açò fa que l’alumne s’emporte a casa coses que des de l’ensenyament bàsic o del dia a dia en l’aula queden en un segon pla.

  • Quins alumnes han destacat socialment que s’hagen format al centre?

L’alcalde actual, per exemple, ha estudiat en este centre i algun regidor i regidora, també. A més hem tingut algun diputat des de l’àmbit polític. Des de l’àmbit científic hi ha metges i metgesses. També hem tingut algun arquitecte, empresaris, després professors i biòlegs, físics i traductors. Tenim un ventall molt gran.

“Marquem la diferència gràcies al professorat, al seu treball diari fins i tot fóra de l’horari lectiu”

  • Dels 72 centres adscrits a la Universitat d’Alacant el Pare Vitòria és el que ha obtingut la nota més alta. Com s’ha aconseguit marcat la diferencia?

És gràcies al professorat, al seu treball diari i al seu esforç. No només durant les hores de classes, ells afegixen hores extraordinàries fora del seu còmput d’hores habituals. Fins i tot vénen fora de l’horari lectiu per a realitzar exàmens i fer repassos que el mateix professorat sol oferir-los.

  • Quin és l’objectiu d’iniciatives com les de tindre dins de l’institut un Museu de la Ciència o fer diferent tipus d’exposicions?

Nosaltres tenim clar que l’ensenyament no deu ser sols impartir conceptes o tindre capacitats per realitzar una tasca concreta, com es treballa en la formació professional. La formació de qualsevol tipus, en aquest cas en l’àmbit educatiu deu ser una formació integral: Cultural, social, de saber estar en la societat, de buscar informació, de saber investigar, etc.

  • L’institut té una important tradició d’intercanvis culturals. Quina és la importància que tenen per haver apostat per ells?

Bàsicament és el mateix que estava comentant. Moltes vegades entres en l’aula i els alumnes diuen: ‘Jo quan acabe els estudis me’n vull vindre a viure a Alcoi’. Està clar que quan una persona té clar que vol fer amb el seu futur, devem deixar-lo que seguisca el seu camí, però és molt important eixos intercanvis culturals, anar a altres països en llengües estrangeres i saber com s’està treballant fora de les nostres comarques, i que puguen triar el camí en la seua vida professional i personal.

“Hem preparat un DVD on apareixen entrevistes a antics alumnes i es veu l’evolució de la societat”

  • Com veniu celebrant este 85 aniversari?

S’han fet alguns actes, concretament vam inaugurar l‘aniversari amb una exposició de Marie Curie que va ser molt interessant, després dins de la setmana cultural va haver algun esdeveniment i ara per tancar esta última fase del 85 aniversari presentarem un DVD on hi han diferents entrevistes amb algun alumne major. També apareix Ximo Cardenal.

  • I que aneu a fer amb este DVD?

La idea és entregar una còpia a cada professor del centre i que quede un poc en la memòria. Els entrevistats conten anècdotes de quan participaven en concursos o de quan existia la discriminació entre homes i dones. Dóna gust analitzar com ha evolucionat la societat, encara que de vegades ens semble que la evolució és inexistent. La societat d’alguna manera sí que ha canviat.

  • Quins són els reptes del centre per a este curs?

Quan un centre com el Pare Vitòria ha arribat fins on està actualmente, un dels reptes deu ser mantenir eixe nivel i això és complex. Quan un centre ha donat una obertura, una imatge, etc., el saber adaptar-se a diferents qüestions tenint en compte el passat o les metodologies antigues que es feien, això és molt important. I tindre en compte que després hi ha una avaluació externa, en el nostre cas amb les proves d’accés a la universitat. D’ahí la necessitat de crèixer i d’aportar distints punts de vista a la societat de cara al futur.

  • Com definiria al centre en tres paraules?

Història, pública i de qualitat.


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *