foradia pressupostparticipatiualcoi

15-M, el dia que tot va començar a canviar

El 15-M ha sigut la mare de moltes de les organitzacions socials que coneixem (...). Va ser el començ d’un canvi de la realitat que ha anat duent-se a terme amb el pas del temps (...) sobretot han germinat les iniciatives, projectes i formes de pensar que lluiten dia a dia

El 15 de maig de 2011 va ser el dia que canviaria el futur del nostre país. Algú podria pensar ‘va ser simplement una manifestació massiva contra els polítics i la seua forma de gestionar les institucions públiques, ací va quedar tot’. Però no, hi ha molt més.

apaga-latv-enciende-tu-mente!

El que va significar el 15-M va ser un canvi col·lectiu de la forma de pensar neoliberal hegemònica. Va contrarestar el pensament únic eixe que deia: ‘no hi ha alternatives, cal privatitzar els serveis públics, cal donar més diners als bancs, cal que treballeu per més hores a menys sou, cal donar més privilegis als rics, cal que les classes mitjanes i treballadores sacrifiqueu la vostra qualitat de vida. Així que aneu-vos’n a casa a veure la televisió i no emprenyeu’.

El 15-M ha sigut la mare de moltes de les organitzacions socials que coneixem (per no parlar de la influència generada a escala internacional). Arrel aquesta convulsió social, es van iniciar projectes socials de tot tipus: les marees en defensa dels serveis socials públics, la plataforma en lluita contra les hipoteques abusives, la plataforma pels drets de les persones dependents, plataformes que han desmantellat la corrupció, organitzacions que potencien la vida en harmonia amb el medi ambient. I un fum de projectes que han fet molt perquè des de dalt no es desmantelle completament la qualitat de vida de les majories socials.

Va canviar la forma de pensar i d’actuar de la gent, i això ha servit, sense dubte, per crear, a més de cohesió entre la societat, pressió als poderosos i, així, frenar els seus abusos. Va ser el començ d’un canvi de la realitat que ha anat duent-se a terme amb el pas del temps, i que continuarà.

això ha servit, sense dubte, per crear, a més de cohesió entre la societat, pressió als poderosos i, així, frenar els seus abusos”.

Un altre projecte que no seria realitat sense el 15-M és Podemos. Podemos ha assumit les reivindicacions socials de molts dels col·lectius organitzats des de llavors. Com ja sabeu, aquest partit-moviment ha revitalitzat el món polític del nostre país. Sense ell, encara estaria Rajoy dient: ‘heu viscut per damunt de les vostres possibilitats: ara toquen més retallades, més privatitzacions, més diners als bancs, més privilegis als rics’; Rubalcaba dient: ‘si governem, nosaltres farem el mateix que el PP, no hi ha alternativa’; el president de la CEOE dient ‘sou tots uns malfaeners, heu de treballar 12 hores per sous tercermundistes’.

És de veres que no s’ha pogut impedir el projecte neoliberal (eixe que deixa en mans dels poderosos, com si es tractara de mercaderies, els recursos bàsics, els drets socials i les persones), però gràcies al 15-M, en bona mesura sí que s’ha frenat. I sobretot han germinat les iniciatives, projectes i formes de pensar que lluiten dia a dia per frenar-lo i millorar la vida dels habitants del segle XXI. Anem despai perquè anem lluny.

 

 

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *