Gara presenta un programa de prevenció del consum d’alcohol
Per celebrar el Dia de la síndrome Alcohòlic Fetal • "El consum deu ser zero durant l'embaràs i també la lactància" • 'Emotius', un programa de prevenció socioeducatiu basat en la intel·ligència emocional • Gara desenvoluparà una escola de teatre, senderisme o running, tenis de taula...

Celebració del Dia de la síndrome Alcohòlic Fetal
Més de 80 persones van omplir la seu del Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi a la presentació dels seus nous projectes. A l’acte varen assistir representants d’altres entitats sense ànim de lucre, representants institucionals i polítics, a més de la mateixa gent de l’associació.
Per celebrar el Dia de la síndrome Alcohòlic Fetal, l’associació ha conscienciat sobre el fet que l’alcohol és un tòxic, com qualsevol altra droga, que traspassa amb molta facilitat la placenta i que perjudica el normal desenvolupament del fetus. D’aquesta manera, la síndrome, que consisteix en una sèrie d’afectacions cerebrals i cognitives, a més de conseqüències a nivell físic, afecta 2 de cada 1000 nounats a Espanya i que tot i així és 100% evitable.
Paco Pascual, metge del GARA, explicava que no hi ha una quantitat d’alcohol segura ni se sap quin potser la dosis segura ni en quina persona. “És per això que el consum deu ser zero durant l’embaràs i també la lactància”. Aquesta malaltia és la segona causa de discapacitat en Europa després de la síndrome de Down.
A més, durant la jornada, els assistents varen poder escoltar el testimoni de Núria, una mare de dos fills rehabilitada, que havia sigut consumidora d’alcohol i cocaïna. Va explicar com els serveis de l’hospital de l’Arriatxaca de Murcia i el seu programa ‘Nacer sin Alcohol’ la varen ajudar al fet que els seus dos fills nasqueren sans i es rehabilitara de l’addicció que patia. Un perfecte exemple de com el diagnòstic precoç és importantíssim per a prevenir que els nens amb mares consumidores nasquen amb problemes físics i/o mentals.
Presentació programa Emotius
Per altra banda, la resta de l’equip tècnic de l’associació, la psicòloga Sandra Gisbert i els monitors Saúl Mira i Mireia Pascual, varen presentar el programa ‘Emotius’, un programa de prevenció socioeducatiu basat en la intel·ligència emocional. Un programa desenvolupat després de detectar algunes carències necessàries com a ferramentes, no sols per previndre conductes addictives a substàncies i/o noves tecnologies, sinó també per desenvolupar un major benestar.
El programa Emotius ha sigut aplicat ja de forma pilot en un centre educatiu, gràcies al suport de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives de la ciutat; i es portara a molts altres a partir del mes d’octubre, no sols d’Alcoi sinó també de tota la comarca. En ell es treballen disciplines pròpies de la intel·ligència emocional com són el mindfulness (consciència plena), l’empatia, les habilitats socials, el control d’impulsos i l’automotivació.
La necessitat d’aprendre està present al llarg de tota la vida, per això, encara que el programa ha estat dissenyat en un primer moment per a joves d’entre 12 a 16 anys, l’equip comenta que es pot adaptar a qualsevol edat, incloent-hi l’adulta.
Més activitats Gara
Per cridar a la participació dels joves, l’associació GARA recorda que en els mesos vinents, entre altres propostes, desenvoluparan una escola de teatre, senderisme o running, tenis de taula, tallers de relaxació, etc. A més de les que ja està desenvolupant: Tai Chi, teràpies de grup, intervenció individual, petanca, teatre i moltes més.
Comenta i participa-hi