lasarga alcoimpuls

STEPV: “la Conselleria d’Educació no garanteix l’avanç del valencià”

• La proposta de la Conselleria d’Educació no garanteix l’avanç del valencià • S'ha d’exigir al nou govern el compromís per redreçar la situació de la llengua

informe-stepv

Tant STEPV com Escola Valenciana coincideixen, pel que fa al decret de plurilingüisme, en què la proposta de la Conselleria d’Educació no garanteix l’avanç del valencià a l’ensenyament. El decret no té cap mecanisme que garantisca la progressió dels centres educatius per assolir els nivells avançats (que són els únics que garanteixen la igualtat de competències en les dues llengües oficials, com diu la llei), la qual cosa pot perpetuar en el temps la situació actual, descrita en l’informe presentat per STEPV.

L’alumnat que s’escolaritza en valencià creix, però ho fa lentament: en 20 anys el creixement ha sigut només d’un 28% (del 10,2% al 38,4%). En el curs 2015/16 la mitjana és del 38%, segons les dades de la Conselleria. Si considerem les etapes d’infantil i de batxillerat, les etapes que indiquen l’entrada i l’eixida en l’ensenyament no universitari, per fer-nos una idea del trànsit de la llengua a través del sistema educatiu, de les 17 ciutats valencianes amb més de 35.000 habitants, només 6 tenen més alumnat en valencià que en castellà en infantil: 2 a Castelló (Castelló i Vila-real), 3 a València (Alzira, Gandia i Mislata) i 1 a Alacant (Dénia), mentre que en batxillerat no n’hi ha cap.

En les universitats públiques valencianes es constata que l’ensenyament és majoritàriament en castellà. La mitjana d’ensenyament en valencià de les 5 universitats només arriba a un 13,65%. Destaca la Universitat de València on la docència en valencià arriba al 34,39%. Per contra, la Universitat Miguel Hernández d’Elx no ha impartit ni una sola assignatura en valencià en els darrers cinc anys (període analitzat en l’informe).

Les conclusions a les quals es va arribar STEP (Sindicat de Treballadors i Treballadores per l’Ensenyament de Valencià) amb la realització del seu informe, El valencià en l’ensenyament, és que s’ha d’exigir al nou govern el compromís amb la revitalització del vigor social del valencià per redreçar la situació de la llengua. El decret de plurilingüisme ha de donar garanties per al compliment de la llei i establir mecanismes per a fer que l’ensenyament en valencià avance en el sistema educatiu. A més, es manté l’exempció al valencià, la qual cosa és especialment greu. En eixe sentit cal una llei d’igualtat lingüística que substituisca la LUEV i acabe amb l’exempció al valencià en el sistema educatiu.

Font: Redacció./


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *