foradia subscriutegrat

Coneixem el pensament de la Societat Naturista Vegetariana d’Alcoi

• Els experts diuen que l’ideal és prendre 5 racions diàries de fruites i verdures. • Les teràpies alternatives poden ser complementàries a la medicina tradicional. • L’obesitat infantil està sent escandalosa.

David Román és el president de la Societat Naturista Vegetariana d’Alcoi des de fa al voltant de dues dècades. També és membre fundador de la Unión Vegetariana Espanyola. Professionalment treballa com a informàtic en l’hospital Verge dels Lliris.

davidroman1

El pensament naturista sempre s’ha preocupat per preconitzar una vida en harmonia amb la naturalesa: respectant totes les formes de vida, aprofitant els recursos naturals per a la salut i, d’alguna manera, buscant l’equilibri amb l’univers. No obstant això, en els nostres dies existeixen molts mites i prejudicis al respecte. Deixem que ens conte un expert en el tema.

 • Bon dia David. Parla’ns un poc sobre la Societat Naturista Vegetariana, comencem si vols amb la seua història.

La seua història és prou curiosa perquè, encara que molta gent ho desconeix, va ser fundada en la dècada dels anys 20’, i estava molt vinculada a l’anarquisme i el sindicalisme republicà. Però amb la dictadura va ser prohibida fins a final dels anys 60’, concretament va ser refundada en l’any 72’. A mi em meravella la seua primera època: estava vinculada a les idees llibertàries, era el contracorrent de l’industrialisme i les condicions precàries dels treballadors. Va propiciar un despertar en els treballadors. Ací a Alcoi, igual que a Catalunya, va estar molt desenvolupada.

 • Quina és la seua filosofia?

Pensem que en aquella època el pensament no estava molt desenvolupat, però no és així, la gent era molt culta. Aglutinaven diverses filosofies que avui s’han desglossat. Eren defensors de la natura, l’ecologisme; naturisme i nudisme; medicina natural; alimentació natural; i defensa dels animals. Abans aquests corrents estaven fusionats. Ara podem dir que estan més disgregats. Els nostres membres d’ara (al voltant de 100 i 150 socis) poden defensar i simpatitzar amb alguns corrents i amb altres no.

Els experts diuen que l’ideal és prendre 5 racions diàries de fruites i verdures”

 • Quines activitats promoveu?

Actualment, totes les nostres activitats giren al voltant del creixement personal. Diguem que els plantejaments originals ja no són tan teòrics com abans sinó més pràctics. Fem xerrades tots els divendres. Fem excursions, sessions de tipus ioga, meditacions i altres. Tot obert al públic i gratuït.

 • Parlem de la vessant del vegetarianisme.

Cal di que no totes les persones que freqüenten la Societat tenen una dieta vegetariana. Normalment simpatitzen, tenen gust per la natura, les teràpies naturals…

 •  Tu sí que eres vegetarià?

Sí, des de l’any 89. Jo vaig llegir un llibre que explicava les raons del vegetarianisme aplicades a la fisiologia, a l’organisme, i també vinculat a la defensa dels animals. No és necessari matar animals per a viure. Històricament s’ha fet per a sobreviure però avui en dia no és necessari. De fet, excloure la carn pot ser més saludable. Ho vaig aplicar i em va sorprendre positivament. Vaig adoptar el canvi de forma permanent.

davidroman2

 • Sempre es diu que a la dieta vegetariana li falten nutrients com la proteïna…

Això són mites que estan superats. Si la dieta està ben equilibrada no té cap carència. No oblidem que l’alimentació que impera avui dia està molt desequilibrada. Hem passat de la dieta mediterrània a l’americanitzada, basada en aliments refinats i molt elaborats. Els metges, inclús, estan començant a alertar a la població del fet que la dieta americanitzada no és saludable. Però ja està molt implantada. S’ha incrementat el consum de carn i grasses; i l’obesitat infantil, per exemple, està sent escandalosa ací a Espanya.

 •  Quines recomanacions alimentàries ens doneu?

El que recomanem és que, si no vols fer-te vegetarià i deixar de consumir carn, es pot augmentar el consum de fruites i verdures al màxim. D’aquesta manera ja estàs reduint els efectes dels aliments no saludables i equilibrant la teua dieta. Els experts diuen que l’ideal és prendre 5 racions diàries de fruites i verdures.

 •  Ara estan introduint-se els transgènics a Europa, què ens comentes al respecte?

Sí que estan introduint-se, però ha hagut una resistència important per part dels consumidors. Llavors les mateixes empreses saben que si els consumidors no estan a favor no tenen molt a fer. Però ara amb el TTIP, i més encara que la Bayer ha comprat a Monsanto, la impulsora dels transgènics, es facilitarà la introducció dels transgènics. Jo pense que la Bayer farà per llavar la cara als transgènics perquè els consumidors els accepten.

les teràpies alternatives poden ser complementàries a la medicina tradicional”

 •  Quins són els principals problemes dels transgènics?

Els problemes dels transgènics tenen a veure principalment amb l’ecosistema. Realment els efectes en la salut no s’han estudiat massa i per això no tenim dades. I eixe és un dels problemes, que sense saber si és una cosa segura la volen introduir. Jo crec que pot ser que quan comencen a fer els estudis dels efectes sobre la salut humana ja serà massa tard, com ha passat en tantes altres coses.

 • I els aliments que es produeixen de forma industrial? Són roïns per a la salut?

La producció d’aliments s’ha industrialitzat i evidentment han perdut qualitat, principalment degustativa. A nivell de nutrients possiblement també han perdut. Els que defensen l’agricultura ecològica diuen que sí que afecta. Encara que tinguen una qualitat inferior de nutrients està bé consumir-les perquè aporten vitamines que ens eviten malalties.

 •  Quina és la importància de l’agricultura ecològica?

El més important és que evita impacte mediambiental. Són productes locals, pròxims, no estan tractats per les multinacionals. Però, encara que un producte diga ser ecològic, cal mirar bé el que consumim, perquè potser ha sigut produït en Xina.

l’obesitat infantil està sent escandalosa”

 •  Parlem un poc de la medicina natural.

Bàsicament el que fem al respecte en la Societat és portar a experts en la matèria perquè ens parlen i ens informen. Jo sóc un poc escèptic en quant les teràpies alternatives, moltes vegades se’ns intenta convéncer que tot el natural és positiu però cal posar cada cosa en la seua mesura. Igual que la medicina tradicional, ha fet avanços molt positius, però té coses nocives. Jo crec que les teràpies naturals poden actuar com a complement de la medicina tradicional. Ajuden a millorar o a reduir els efectes secundaris. També hi ha coses que en la medicina natural són inefectives, però com no s’ha estudiat no se sap.

 • Alguna teràpia natural que destaques com a efectiva?

L’acupuntura, el ioga i la meditació, per exemple, tenen moltes coses que funcionen molt bé. Tot el que siguen tècniques de treball i creixement personal aporta molt. Meditació, tècniques de concentració…

 •  La medicina tradicional no sempre és efectiva, sinó que està a favor dels interessos de les corporacions, veritat?

Sí, efectivament. Jo no sóc antimedicina tradicional, ha progressat molt i és necessària i positiva. Però reconec que s’ha medicalitzat molt l’atenció al pacient quant a fer-li depenent de la medicació i no donar-li ferraments perquè el mateix puga restaurar la seua salut. Per això dic que les teràpies alternatives poden ser complementàries a la medicina tradicional.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *