foradia subscriutegrat

El futur passa per Santa Rosa

• Per Màrius Ivorra Torregrossa.

En efecte, al meu parer, el futur d’Alcoi va ineludiblement lligat al barri de Santa Rosa; el futur econòmic, el futur urbanístic, el futur social, l’Alcoi del futur es lluitarà al Barri de Santa Rosa i hi hem de començar el més prompte possible.

Algú podrà pensar que estic equivocat, segurament molts, perquè tan sols veuen un barri amb mancances de molts serveis, un barri sense espais esportius, on els carrers són estrets i és difícil, per no dir quasi impossible, estacionar vehicles; a més a més, és l’únic barri sense centre social, entre d’altres problemes.

En canvi, jo veig la major de les oportunitats de futur que té la ciutat. Santa Rosa amb una superfície de 600.000 m2, on quasi la meitat, Trencacaps i la Colònia d’Aviació, estan per dissenyar i per urbanitzar i ens donen el potencial de ser una ciutat agradable. Ens hi juguem molt, ara no podem tornar a caure en errors comesos amb anterioritat al Barri, i a Alcoi per extensió. Ací podem créixer com una ciutat moderna, d’eixes que ens agrada quan viatgem per altres llocs. Amb eixos 300.000 m2 lliures cal incloure serveis dotacionals per al barri i per a la ciutat, hem de crear un urbanisme sostenible per a les persones i no per als vehicles.

I al mig del barri, com una illa per descobrir, disposem de 36.000 m2 buits, una extensió major que quatre camps de futbol; els voltants de la Plaça Gonçal Cantó, la zona de la metal·lúrgia alcoiana i més tard coneguda com la zona de la marxa, hui pràcticament desaparegudes han quedat amb un ús testimonial tots dos. Alcoi no es pot permetre perdre un sol metre de superfície, un bé massa escàs en una ciutat de barrancs i costeres. El futur de la nova economia, l’economia del coneixement, del sector terciari avançat d’Alcoi, de la comarca, de les Comarques Centrals Valencianes, passa pel Parc Tecnològic de l’Illa de Rodes, projecte que ara comença a veure la llum després de més d’una dècada des que Compromís el projectara.

A Santa Rosa podem crear noves connexions i vials des de Santa Anna pel riu per integrar la Beniata harmoniosament i que no quede aïllada; pot créixer connectant amb Batoi i l’Eixample per la via verda d’una forma urbanísticament moderna i no de la manera actual, un carrer mal conservat.

Santa Rosa, per la seua època de planificació, naix amb el Pla d’Eixample de 1878, té carrers estrets i, un segle més tard, amb el boom urbanístic de la dècada dels 60, té gran quantitat de baixos comercials i pocs llocs per “guardar el cotxe”. El que va ser un avantatge, el gran nombre de comerços de proximitat, han desaparegut pràcticament en la seua totalitat per la competència de les grans superfícies, s’ha tornat en feblesa que ara podem reconvertir en fortalesa, que ens done la possibilitat de planificar i dissenyar una barri per a les persones, planificar estacionaments públics i enfortir un gran eix comercial de barri pels carrers Santa Rosa-Xixona-Oliver-Mestre José Ribera Montes, d’una forma coherent i de qualitat d’acord amb les expectatives de futur.

Alcoi necessita inversions per millorar, ja ho he comentat en algun altre escrit, com “Alcoi ens cau” i Santa Rosa no n’és excepció. El Pla General d’Ordenació Urbana serà clau, i no estic dispost a deixar passar l’oportunitat de futur que tenim damunt la taula.

A Santa Rosa podem posar fi als errors i començar a escriure el futur que Alcoi necessita.

Font: Màrius Ivorra Torregrorsa, regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *