La XXII Jornada de Sociolingüística debat sobre l’estat del valencià
• A les sessions va estar sempre present la idea de la llengua com a element que cohesiona una societat i la visió del seu coneixement i ús com un dret. • El 49% de la població no se sent capaç de parlar valencià • El 85% de la població considera que el valencià s’ha d’usar igual o més que ara
La XXII Jornada de Sociolingüística ha tingut lloc a Alcoi durant aquest cap de setmana.
En ella, s’han realitzat diferents conferències, ponències i debats. El tema principal tractat ha sigut la normalització lingüística i els problemes i reptes que comporta en el marc del nou Decret de Plurilingüisme. Entre ells: l’aplicació a l’educació i la societat, homologació als diferents territoris, marc legal de la competència lingüística i efectes de l’exempció.
A les sessions va estar sempre present la idea de la llengua com a element que cohesiona una societat i la visió del seu coneixement i ús com un dret.
“Volem concebre el valencià com a llengua que forma part de la nostra identitat, la dels que l’usen i la dels que no” va dir el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, al mateix temps que considerava que la gent l’ha de percebre com a generadora d’oportunitats, laborals i de relació, però també d’aprendre altres llengües.
La descoratjadora constatació que el 49% de la població no se sent capaç de parlar valencià contrasta amb el fet que el 72% l’entén perfectament i el 85% considera que el valencià s’ha d’usar igual o més que ara.
El mateix estudi de diagnosi social indica que només el 17% dels valencians s’expressa en valencià a les grans superfícies, però el 43% usa esta llengua a les xarxes socials: “sovint som valencianocallants en lloc de valencianoparlants”.
A més, el programa ha inclòs la visita a l’exposició “dones escriptores”, una lectura dramatitzada de poemes de Joan Valls, així com una ruta literària sobre el mateix poeta alcoià a qui l’Ajuntament li ha dedicat l’any.
La Jornada ha sigut organitzada per l’Ajuntament d’Alcoi, juntament amb la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia València de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració de la resta de les universitats públiques del País Valencià.
Comenta i participa-hi