foradia subscriutegrat

Ivan Carbonell: “la lectura ajuda a entendre el nostre món”

• Persones influents són gairebé àgrafes, hi ha models socials que no han llegit un llibre mai • La lectura ajuda a entendre el nostre món tot i que el que es llija siga ficció, aporta cultura, dóna recursos, millora el llenguatge, l'expressió, les competències

Hem parlat amb professionals de l’escriptura perquè realitzen una valoració sobre la percepció que tenen sobre la lectura i el seu paper social i individual. Per a què serveix llegir? Té algun benefici o és ximplement qüestió de gust? Vivim en una societat on es llig prou? Quines lectures ens recomanen els nostres escrifrancesptors?… A continuació, ens respon Ivan Carbonell

– Creus que l’hàbit de la lectura està ben instal·lat en la nostra societat?

En absolut. Crec que és un hàbit escolar que és substituït per les sèries, la televisió, Internet, els mòbils i l’escassa promoció pública. Persones influents són gairebé àgrafes, hi ha models socials que no han llegit un llibre mai i les biblioteques esdevenen llocs d’estudi, que no de lectura. En altres societats la lectura té una major valoració i llegir es fa al metro, al bus, a casa, als parcs….

– Per què és recomanable la lectura com a hàbit?

Perquè mentalment relaxa, desintoxica, fa canviar els pensaments del dia a dia, emociona, fa viure aventures i t’acompanya sempre. La lectura ajuda a entendre el nostre món tot i que el que es llija siga ficció, aporta cultura, dóna recursos, millora el llenguatge, l’expressió, les competències, la capacitat de comprensió i, en definitiva, ens ajuda amb salut mental i ens fa més competents per a la vida professional, siga quina vulga la nostra professió. No hi ha un recurs més barat i més profitós que un bon llibre ben escrit.

– Quina lectura o lectures recomanaries?

Un fum, de prosa i de poesia o assaig. Recomanaria des d’autors valencians com Francesc Gisbert, Silvestre Vilaplana, Francesc Mompó o Anna Moner passant per la novel·la de gènere ben escrita, com la de George R. Martin i la de Tolkien fins arribar als genis com Javier Marías, Jaume Cabré, Joël Dicker, Navokov o Jesús Moncada. I no oblidem els clàssics medievals i antics: la millor novel·la de tots els temps és nostra i es diu Tirant lo Blanc. I el Dietari d’Anna Frank. Per a no oblidar mai el passat.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *