foradia aproop

Eduard Corbí: “L’escola és una factoria de canalització de talents”

• Eduard Corbí Cabrera és el director de l’EASD d’Alcoi. Parlem amb ell perquè ens informe sobre l’actualitat del centre de formació. • L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi actualment és un centre d’educació públic en el qual estudien més 700 alumnes.

L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi té una llarga trajectòria històrica a Alcoi, comença al segle XIX com a Escola d’Arts Industrials vinculada a la formació de tècnics creatius per a l’industria tèxtil. Fins a arribar a l’any 1982, quan passa a ser centre oficial pertanyent al Ministeri d’Educació.

En l’actualitat, es tracta d’un centre de formació en l’àmbit del disseny de rellevància, a Alcoi i comarques centrals, a la Marina, la Safor, Alacantí i la Costera, inclòs alumnes de la resta de l’Estat Espanyol.

Parlem amb Eduard Corbí Cabrera és el director de l’EASD d’Alcoi. 

  • Any rere any esteu tenint un augment d’alumnes, per què?

Es tracta del repunt que té en els joves pensar en una carrera professional que es mou dins de l’àmbit creatiu. Hem anat cada vegada incrementant. I això és una labor d’itinerari, dels exàmens de secundària; i possiblement també pel paper que els professionals del disseny projecten de l’àmbit. És un tema interessant perquè els creatius troben una possibilitat de desenvolupar la seua activitat. A més, aquests talents són fonamentals per al desenvolupament del nostre entorn productiu.

  • Teniu col·laboració amb les empreses del voltant?

Sí, des de sempre tenim una vinculació associada amb les empreses de la zona, perquè naixem amb aquesta vocació. I perquè els models d’ensenyament impliquen establir projectes reals, inversions i produir treballs demostratius. Aquesta activitat real ens condueix de manera natural a tindre eixa relació. Les transferències de coneixement que generen aquestes dinàmiques resulten vitals per a les petites i mitjanes empreses.

  • Aquesta vinculació també beneficia als alumnes, veritat?

Els nostres alumnes viuen submergits en una experiència que els produeix una total transformació… Aquest és un centre de formació superior en el qual els alumnes estan sotmesos a un procés de qualificació notable. Al final passen a ser uns altres pel coneixement que adquireixen. Per altra banda, treballem en grups reduïts, cosa que no es dóna en quasi cap centre de formació superior, on per desgràcia tenen classes massificades.

  • Quin és el paper dels professionals?

Hem potenciat molt la presència de professionals. Hem fet desfilar a vora quatre professionals al mes. Els professionals són persones molt ben valorades dins de la seua activitat. Eixos professors estan transmitent una sèrie de visions, coneixements i habilitats que no els tenen més que ells. Això crea una dinamització i un impacte important. Es produeix una experiència molt interessant.

  • A diferència d’altres estudis superiors, en tractar-se de professions creatives, supose que abunda l’alumnat amb vocació.

Ací només es pot resistir l’activitat amb vocació. Igual que una persona que vol ser professor de piano, ha de fer pel seu compte al voltant de 6 hores diàries de pràctica. Una activitat de dissenyador implica una dedicació de tal magnitud que qui no té vocació no la pot dur a terme. Per altra banda, no constituïm un ensenyament tant genèric com altres centres, sinó 11 opcions de disseny realment selectives i centrats en processos concrets.

  • Què representa l’EASD per a Alcoi i les comarques?

L’escola és una factoria de canalització de talents. Portem més de 40 anys amb vinculació amb tots els sectors productius i de serveis de les comarques centrals: indústria, cosmètica, comunicació… Dels dissenyadors del voltant sempre n’hi ha algun que ha passat per ací. Cal tindre en compte que en tota la renovació i transformació que s’ha realitzat durant els últims 40 anys, el disseny ha tingut un paper fonamental.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *