lasarga ajualcoitel

Descobriment d’objectes històrics a la Torreta Medieval de Biar

• Aparició de documents en paper manuscrits i d'impremta, un gravat religiós; peces ceràmiques, dos llenços religiosos... • Joan Lluís Escoda: aquesta troballa “ens permetrà conèixer una part oculta de la seua història que posarà més valor a la restauració de la Torreta"Biar es va trobar dins d’una fornícula tapiada una sèrie d’objectes d’interès històric. Entre ells cal destacar l’aparició de documents en paper manuscrits i d’impremta, un gravat religiós; peces ceràmiques, dos llenços religiosos (S. José i la divina Pastora), peces populars d’indumentària tradicional del segle XIX, juntament amb objectes d’ús quotidià i rams i cistelles amb plantes aromàtiques. El descobriment va succeir a la Torreta Medieval, durant les obres de la seua restauració.

Joan Lluís Escoda Parra, com a regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions, destaca que aquesta troballa ens permetrà conèixer una part oculta de la seua història que posarà més valor a la restauració de la Torreta. Aquesta troballa parlarà en primera persona de la vida del monument i segurament aportarà informació sobre alguns fets històrics que van esdevenir a Biar.

Fins a Biar es va desplaçar la Directora General Carmen Amoraga per a veure en primera persona dita troballa i indicar les línies d’actuació per part de la Conselleria de Cultura. També la Sotsdirectora de l’Institut Valencià de Conservació, restauració i Investigació, juntament amb altres membres de l’Institut. La regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Biar va procedir a elaborar el catàleg de tots aquests objectes a càrrec de l’arqueòloga Ruth Falcó.

Com a primera hipòtesi d’estudi es va arribar a la conclusió que per la tipologia de la indumentària i les dates dels documents aquest conjunt es podia datar al voltant de la primera meitat del segle XIX.

Des de la Consellería s’ha procedit a la restauració de tots els documents de paper que han aparegut: un gravat del Crist del Salvador, diversos documents notarials un datat en 1795 i un altre en 1811; diverses fulles impreses de naturalesa religiosa; una retallada d’un pamflet polític del segle XIX; diversos fragments de documents manuscrits del segle XIX, i tot açò juntament amb un portacigarrets de pell amb paper de fumar de la fàbrica Brutinel d’Alcoi i una cartera de pell. A més, cal destacar especialment un plànol policromat del Penyal de Gibraltar del segle XIX amb diverses informacions geogràfiques, militars i navals.

Tots aquests objectes seran restaurats per la Conselleria per a poder estudiar-los i entendre amb més detall la importància d’aquesta troballa per a Biar i per al procés de restauració de la Torreta.

Font: Redacció./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *