foradia mediambient

El Ball dels Espies, 11 de maig a Biar, una tradició digna de conéixer

• Una representació teatral al carrer de caràcter satíric, grotesc i humorístic. Dins del context de la batalla entre moros i cristians • El Ball dels Espies és un acte tradicional genuí de Biar que, pel seu valor cultural, artístic, històric i espectacular, paga la pena conéixer.

Biar celebra les seues festes de Moros i Cristians 2018 entre els dies 10 i 13 de maig. Dins dels seus actes, destaca un per la seua tradició històrica. Es tracta del Ball dels Espies, tal com ens comenta el regidor de Cultura del municipi, Joan Luis Escoda, un esdeveniment únic que ha perviscut a través de la història, igual que el Rei Pàixaro, i que conté elements dignes de veure, gaudir i conservar. Com cada any, tindrà lloc el dia 11.

En ell es realitza una representació teatral al carrer de caràcter satíric, grotesc i humorístic. Dins del context de la batalla entre moros i cristians, els moros, per tal de conquerir el Castell cristià, envien als seus espies per realitzar La Medició, a través de la qual aconsegueixen les dades i mesures necessàries per aconseguir el seu objectiu.

A més de la pantomima que duen a terme els personatges principals, genuïns i originals, entre ells La Mahoma, cal destacar la seua música, de caràcter històric (datada aproximadament a principis del segle XVIII), i el seu ball, “amb una de les participacions més multitudinàries de tots els que se celebren al País Valencià (l’any passat, per exemple, van participar més de 1.200 persones en ell)”.

En paraules del regidor de Cultura, “el Ball dels Espies és un element patrimonial importantíssim, únic i exclusiu del municipi de Biar. Conserva la tradició del teatre popular al carrer, on el carrer és l’escenari d’una pantomima popular que fa referències a l’actualitat del poble i que improvisa durant el seu transcurs. A més, compta amb el ball ritual més multitudinari del País”.

En conclusió, el Ball dels Espies és un acte tradicional genuí de Biar que, pel seu valor cultural, artístic, històric i espectacular, paga la pena conéixer.

Una tradició més actual que mai

L’11 de maig a la vesprada, i després de la representació de La Guerrilla, el bàndol dels moros, per tal de conquerir el castell del municipi, envien als seus espies a realitzar La Medició. Els espies mesuren tot el terreny necessari i apunten les dades que els faran aconseguir el seu objectiu.

Els personatges realitzen un recorregut interpretant el seu paper de manera teatral i en un to humorístic. Quan arriben a la plaça de la Constitució, intenten pujar al castell, però el vigilant del castell els descobreix i els dispara. Els espies fugen i la mare de La Mahoma, personatge característic de l’acte, llança a terra el cànter amb ratolins.

Dins de l’acte destaca, a més de la representació teatral i els balls, amb una notable participació de veïnes i veïns la música. Tal com explica l’expert folklorista Joan-Antoni Cerdà Mataix, “és una música antiga quasi idèntica a altres que s’utilitzen o s’utilitzaven a localitats com Tibi, Alcoi, Bocairent, Agullent, Atzeneta d’Albaida, Peníscola, Benassal”. No obstant això, la música de Biar té els seus elements diferenciadors, “ja que utilitza un compàs amalgama”

Quan acaben els balls, és el moment de La Mahoma, muntada en un carro realitza un recorregut amb un versador que recita vers satírics que fan referència a persones o fets d’actualitat del poble. D’aquesta tradició apareix l’expressió, “no faces això que eixiràs en el carro de La Mahoma!”.

Amb aquestes característiques, el Ball dels Espies és un esdeveniment únic i genuí, amb un arrelament important a la història. Segons Cerdà “el més probable és un origen a finals del segle XVIII o començaments del XIX, moments en que estava ordint-se a Biar la festa de Moros i Cristians”. En definitiva, una tradició més actual que mai.

Font: Rodrigo Paños./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *