foradia pressupostparticipatiualcoi

Es multipliquen les famílies monoparentals a Alacant i els seus drets

• El nombre de famílies monoparentals d’Alacant s’ha multiplicat per cinc des del 2015, passant de 524 registrades a 2.757 • “Les famílies monoparentals són una de les estructures familiars que més s'han estés al llarg dels últims anys i que a la mateixa vegada més requereixen suport i protecció", indica la coportaveu de Compromís a les Corts, Mireia Mollà.

El nombre de famílies monoparentals d’Alacant s’ha multiplicat per cinc des del 2015, passant de 524 registrades a 2.757, que actualment disposen del carnet que reconeix a aquests tipus de famílies.

L’augment es produeix després de l’equiparació per part del Consell del Botànic de famílies nombroses i monoparentals, equiparant a ambdues en drets (ajudes fiscals, exempció de taxes universitàries, descomptes en transports, millor puntuació en l’accés als centres escolars…).

Les monoparentals alacantines que en l’actualitat disposen del carnet suposen el 40% del global autonòmic, que des de 2015 a l’actualitat han passat de 1.515 famílies registrades a les 6.967 que conformen el cens al tancament de 2017.

“El canvi implementat per la Conselleria d’Igualtat dóna aire a més de 2.223 noves famílies monoparentals alacantines a les quals se’ls reconeixen els mateixos drets que a les famílies nombroses. Les monoparentals de la Comunitat Valenciana havien sigut abandonades fins a l’arribada d’aquest Consell”, ha indicat la coportaveu de Compromís a les Corts, Mireia Mollà.

Mollà recorda que en 2015 un 53,3% del col·lectiu de famílies monoparentals es trobava en risc d’exclusió social d’acord a l’informe elaborat per Save The Children i “aquestes mesures es destinen a trencar la transmissió generacional de l’empobriment que afecta el 80% dels xiquets i les xiquetes nascudes en entorns desfavorits. No podem consentir una societat on la pobresa s’herete. Estem obligats a aspirar a més i a reconéixer la diversitat familiar”.

“Les famílies monoparentals són una de les estructures familiars que més s’han estés al llarg dels últims anys i que a la mateixa vegada més requereixen suport i protecció per part dels poders públics, a causa de la seua vulnerabilitat, especialment en el cas de les encapçalades per dones, que són la majoria”, ha continuat la diputada il·licitana.

Ampliació de drets amb un nou decret

L’equiparació d’ajudes i avantatges entre monoparentals i nombroses que va començar en 2016 ha sigut el pas previ al nou decret que regularà la situació d’aquest tipus de nucli familiar.

Aquest decret preveu ampliar les condicions en les quals es puga sol·licitar el carnet al·ludit, al qual podran acollir-se també aquells casos en què una de les persones progenitores convivents tinga una dependència de grau 3 o gran invalidesa.

El carnet engloba a les famílies monoparentals on solament hi ha una persona progenitora encarregada del cuidat dels fills i filles d’origen, per viduïtat, per obtenció exclusiva de la pàtria potestat o acolliment d’urgència-diagnòstic.

Inclourà també diferents situacions temporals que comporten la monoparentalitat de la família, com pot ser la privació de llibertat, l’hospitalització o la presó. I es tindran en compte situacions d’impagament de la pensió d’aliments, la gran invalidesa o dependència de grau 3 d’una de les persones progenitores, o la violència de gènere, entre diferents conjuntures.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *