Alcoi “ciutat intel·ligent”
• Es tendeix a escriure grans titulars atractius darrere dels quals, finalment, no hi ha més que una declaració de bones intencions • Que els ciutadans i ciutadanes disposen dels mitjans per fer d'Alcoi un referent en educació, cultura, benestar... Açò seria el realment intel·ligent.
Sota aquest cridaner titular s’anuncia un projecte de futur per a la nostra ciutat que en principi ha de tenir, si més no, tota l’atenció dels qui volem que Alcoi esdevinga una ciutat moderna i preparada per a aplicar les noves tecnologies, amb l’objectiu de millorar la gestió de la ciutat. És a dir, totes i tots hem de mostrar-nos favorables per fer d’Alcoi un espai on l’avanç tecnològic estiga a disposició del benestar dels ciutadans. La socialització de les noves tecnologies i el seu ús per millorar l’entramat urbà, és un objectiu que tothom desitja. En aquest sentit, cal valorar molt positivament l’esforç que l’Ajuntament i la Universitat estan fent per tal d’elaborar, posar en comú i llançar idees i propostes encaminades a aconseguir aquest objectiu.
Ara bé, aquest projecte no pot quedar en un titular o en una simple declaració d’intencions sense contingut concret i estratègia definida, perquè altrament podem caure en el buit. Es tendeix a escriure grans titulars atractius darrere dels quals, finalment, no hi ha més que una declaració de bones intencions sense un rerefons concret. I tal com estan les coses, molt haurem de córrer! Perquè és difícil creure en un futur de ciutat intel·ligent quan observem que qui governa no té capacitat per resoldre temes que s’arrosseguen des de fa anys i que han fet d’Alcoi una ciutat endarrerida, objectivament aturada en elements bàsics com l’empoderament ciutadà, la cultura, la sostenibilitat i l’ús social de les noves tecnologies.
Parlar de ciutat intel·ligent i deixar el Teatre Principal sense programació no quadra. Deixar que una companyia com La Dependent, que ha estat un vaixell almirall d’avanç cultural a la nostra ciutat i parlar de ciutat intel·ligent tampoc no quadra. No ser capdavanters en la igualtat de gènere en totes les manifestacions de les nostres tradicions, no és gens intel·ligent. No ser capaços d’aplicar les noves tecnologies per fer que la ciutadania puga decidir mitjançant consultes populars i referèndums les qüestions importants de la política municipal, és poc intel·ligent. A hores d’ara i amb el potencial natural que tenim, no ser un referent de ciutat sostenible és del tot incompatible amb la ciutat intel·ligent que s’anuncia. La incapacitat per fer gestions públiques avançades i per revertir el procés de deteriorament dels nostres espais urbans, principalment del nostre centre històric, no entra dintre la lògica de la intel·ligència.
Aquests són alguns exemples que em duen a sospitar que parlar de ciutat intel·ligent però gestionar-la com fins ara, sembla del tot impossible. L’esforç de la Universitat i de l’Ajuntament pot quedar com aigua en cistella si no capgirem les pràctiques actuals. S’hauria de parlar donant exemple, i en aquest cas entre allò que es diu i les pràctiques quotidianes reals hi ha tanta diferència que és impossible convéncer ningú que farem d’Alcoi una ciutat intel·ligent.
Sí, fem d’Alcoi una ciutat intel·ligent i no sols perquè siga referent en l’aplicació de les noves tecnologies al nostre espai urbà sinó, sobretot, perquè els ciutadans i ciutadanes disposen dels mitjans per fer d’Alcoi un referent en educació, cultura, benestar, implicació, civisme i qualitat de vida. Açò seria el realment intel·ligent.
Comenta i participa-hi