foradia subscriutegrat

Producció i consum de proximitat, abans que siga massa tard

• La revolució tecnològica que el nostre món ha experimentat a partir dels anys 70’ ha propiciat una transformació radical del sistema capitalista. • Cal promoure la producció i el comerç local de productes, d’energies, d’aliments, de cultura...

No estem presenciant una era de canvis, sinó un canvi d’era. La revolució tecnològica que el nostre món ha experimentat a partir dels anys 70’ ha propiciat una transformació radical del sistema capitalista.

Un dels elements que ho ha determinat tot és Internet. Amb la seua expansió, els poders econòmics van començar a organitzar-se a nivell global, augmentant les seues oportunitats de trobar nous mercats i eines que els serveixen per augmentar els seus guanys econòmics.

Un dels resultats ha sigut un creixement espectacular del poder de les grans corporacions. El seu poder arriba al punt de situar-se per damunt dels sistemes polítics, dels parlaments i dels Estats. Amb conseqüències nefastes per al desenvolupament humà i social.

I és que les corporacions funcionen de manera psicopàtica: el seu objectiu exclusiu és el de créixer en economia i poder. De fet, els drets socials, moltes vegades, no són més que obstacles per al seu objectiu. Són molts els exemples que verifiquen que posen els seus interessos per damunt del bé comú:

Les grans farmacèutiques, moltes vegades, fabriquen i distribueixen productes que deliberadament no curen i que no són tan bons per a la salut com ens diuen. Les grans empreses energètiques obstaculitzen avanços amb els quals obtindríem molta més energia a un cost molt baix. Les grans cadenes alimentàries ens venen productes d’altres països que es podrien produir en la nostra terra. Les grans superfícies ens venen productes fabricats en altres continents amb mà d’obra esclava. Els grans bancs…

Aquest és el context en el qual hem d’analitzar la situació de municipis com Alcoi, que no veuen cap llum d’horitzó que els guie cap a una necessària renovació.

Dit això, cal donar respostes municipals abans que siga massa tard. Cal no alimentar més als grans monstres que, directament o indirectament, impedeixen desenvolupar un futur esperançador.

Cal, de tant en tant, plantar cara a aquestes grans corporacions, a nivell personal, però sobretot a nivell col·lectiu i administratiu. Cal promoure la producció i el comerç local de productes, d’energies, d’aliments, de cultura… Cal sumar esforços i forces amb els municipis veïns, aprendre d’allò que fan bé i compartir allò que és bo per a tots. Cal generar i promoure projectes que ens facen dependre menys de les grans corporacions.

Cal, en resum, prendre consciència de la necessitat de deixar de dependre tant de les grans corporacions, de la necessitat de caminar, encara que siga molt a poc a poc, cap a l’autosuficiència: producció i consum de proximitat. Abans que siga massa tard.

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *